Problem sa zagađenjem

Grad Bakar kazneno prijavio Luku Rijeka i njezinog direktora

Sanja Gašpert

Nekad su lučka postrojenja bila zadnji krik tehnike. Nažalost, prošlo je puno godina, a luka je ostala na toj zastarjeloj tehnologiji, podsjetio je HDZ-ov vijećnik Boris Petković te dodao da je riječ o ogromnom problemu koji koči razvoj BakraBAKAR – Gotovo da i ne prođe sjednica Gradskog vijeća Bakra bez teme o problemima zagađenja koja stvaraju lučka postrojenja Luke Rijeka, a s kojima se Bakrani susreću već godinama, posebice tijekom ljetnih mjeseci. Na posljednoj sjednici na taj je problem ponovo upozorio HDZ-ov vijećnik Boris Petković, istaknuvši da je riječ o ogromnom problemu koji koči razvoj Bakra.


– Došla je jesensko-zimska sezona, pa problem nije toliko izražen, ali ne smijemo zaboraviti da Bakar ima ogromne probleme sa zagađenjem koje nosi luka. Nekad su lučka postrojenja bila zadnji krik tehnike. Nažalost, prošlo je puno godina, a luka je ostala na toj zastarjeloj tehnologiji. Izražavam zadovoljstvo što se s problemom koji izaziva veliko nezadovoljstvo Bakrana sve češće izlazi u javnost, rekao je Petković tijekom aktualnog sata.


Skupa arheološka istraživanja


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je o spomenutom problemu govorio i na srpanjskoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Bakra, objasnio je da su problemi evidentni, da su to problemi koje je gradska vlast naslijedila i koje pokušava riješiti, ali može ih riješiti samo u skladu sa zakonskim mogućnostima. Jedna od takvih mogućnosti je podnošenje kaznene prijave, pa je tako Grad Bakar podnio kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv Luke Rijeka i njezina direktora.
Na sjednici je gradonačelnik Klarić podnio izvješće o radu o prvih šest mjeseci ove godine, u kojem se posebno osvrnuo na kapitalni projekt izgradnje kanalizacije u Bakru, vrijedan čak šezdeset milijuna kuna. Klarić je izvijestio vijećnike kako dinamika radova ide prema planu, iako radove povremeno usporavaju arheološka istraživanja, na koja je Grad do sada već utrošio 300.000 kuna.


– Na mjestima gdje se moralo pristupiti arheološkim istraživanjima, radovi teku usporeno. Radi se o potezu od starog kina do baškota, gdje su nađeni zidovi, temelji, velik broj grobova iz rimskog perioda. Kod Jaza je projekt dosta zahtjevan, u akciju su morali ronioci kako bi utvrdili što se nalazi ispod tla. Naime, kod projektiranja se nije moglo znati što čeka građevinare. Inače, uz polaganje kanalizacije mijenja se i vodovod koji su činile azbestne cijevi, kazao je Klarić. Osvrnuo se Klarić i na pozitivno poslovanje Industrijske zone Bakar, koja je prošle godine poslovala s plusom, što je omogućilo da se u bakarski gradski proračun preusmjeri 16,7 milijuna kuna iz dobiti Zone nakon oporezivanja. Podsjetio je kako je u planu novi kružni tok u području zone na Kukuljanovu, a dvadeset novih poslovnih subjekata u fazi je realizacije svojih djelatnosti.


Zona zanimljiva ulagačima


Također, kazao je Klarić, postoji 27 pisama namjere za ulaganje u Industrijsku zonu Bakar, među njima su i austrijski investitori koji traže velike površine u prostoru zone. Klarić je podsjetio i na projekte po bakarskim naseljima, među kojima su izgradnja prometnice ispod škole na Praputnjaku, posljednja faza obnove Doma kulture »Franjo Tijan« na Krasici, izgradnja Etno kuće Marohnić na Hreljinu, skorašnji početak nastavka izgradnje vodovoda na dionici Zlobin – Plase i drugi. Pohvalio se Klarić i na proširene dječje vrtiće na Škrljevu i Hreljinu, što je omogućilo da svako prijavljeno dijete ima mjesto u vrtiću. Podsjetio je kako je projekata sve više, a i sve su zahtjevniji, pa će Gradska uprava trebati kadrovska pojačanja, s obzirom na to da ima 24 zaposlena, kao i prije deset godina.


Bakarski su vijećnici izabrali sedmeročlani Savjet mladih Grada Bakra, koji će predstavljati mladi članovi HDZ-a Mateo Arapinac, Lana Dejanović, Luka Jurić, Franka Mihalić i David Pleše te dvoje SDP-ovaca, Magda Tomljanović i Vedran Zubalj.


Tomislav Dundović novi direktor GKD-a Dobra


Tomislav Dundović (HDZ) novi je direktor Gradskog komunalnog društva Dobra. Dundović je bio vijećnik u Gradskom vijeću Bakra, ujedno i dopredsjednik bakarskog Gradskog vijeća, a kako je nespojiva pozicija direktora gradske firme i vijećnika, Dundović je prepustio svoje mjesto stranačkoj kolegici Aniti Perušić s Kukuljanova. Za dopredsjednika Vijeća izabran je Dubravko Beretin (HDZ).