HŠSS

Gotovo 11 tisuća učenika sudjelovalo u programu Sportskih praznika 2021

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Interes školaraca za uključenjem u prvi Sportske praznike, bio je i iznad prvotnih očekivanjaGotovo 11 tisuća učenika iz čitave Hrvatske sudjelovalo je u programu Sportskih praznika 2021., projekta koji je danas i službeno zaključen na igralištu Osnovne škole Kraljevica.


Riječ je, naime, o projektu kojeg je u razdoblju od 28. lipnja do 23. srpnja 2021. godine provodio Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) uz potporu Ministarstva turizma i sporta (MINTS), istaknuto je na današnjoj pressici povodom završetka prvih Sportskih praznika, o kojima su govorili Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport MINTS-a, Nikola Perković, predsjednik HŠSS-a, te Ivan Dujić, glavni tajnik HŠSS-a Ivan.


Ovaj je projekt, istaknuto je, s jedne strane odgovor na loše pokazatelje tjelesne aktivnosti djece i mladih, a na što je posljednjih godinu i pol dodatno utjecala pandemija novog koronovirusa, ali i logična nadogradnja projekata zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, Univerzalnu sportsku školu i Vježbaonicu, koje već niz godina HŠSS provodi uz financijsku podršku resornog Ministarstva.

– Program je obuhvatio svih 20 županija i Grad Zagreb, provodio se na ukupno 70 lokacija, a u provedbu je direktno bilo uključeno 138 voditelja kineziologa za čije je naknade Ministarstvo osiguralo ukupno milijun kuna.


Kroz četiri tjedna provedbe u program je bilo uključeno 10.831 učenika od 1. do 8. razreda, a od ukupnog broja u projektu je sudjelovalo 5.679 dječaka i 5.152 djevojčice, kazao je tom prilikom Krešimir Šamija.


Interes školaraca za uključenjem u prvi Sportske praznike, bio je i iznad prvotnih očekivanja istakli su predstavnici HŠSS-a. Predsjednik Saveza Nikola Perković, je međutim, ipak naglasio kako je prije svega ovo bila prilika za druženje mališana.– Mi smo u cijelu ovu priču ušli s puno optimizma i dobrom pripremom koja je pola posla. No, ona druga polovica su djeca. I zadovoljstvo koja su ta djeca svakodnevno izražavalo največa nam je nagrada.


Kada smo razgovarali s njima, svi su naglašavali kako je to sve krasno, da se igraju, loptaju, trče, ali su posebno naglašavali druženje. Dakle, poruka djece je da su svi programi dobrodošli, tim više radi samog druženja, istaknuo je Perković.


Inače, prema današnjim najavama, ideja je da se s ovim projektom nastavi i u narednim godinama.