Vrhunska kvaliteta

Gospoja zaokružila ponudu, žlahtina službeno vino EPK

Alenka Juričić Bukarica

U 2020. godini PZ Gospoja dobiva novi vid ponude, pršutanu čija je gradnja počela u svibnju, a koja bi trebala biti gotova uoči glavne sezone 2020. Riječ je o projektu koji je vrijedan 23 milijuna kuna



Poljoprovredna zadruga Gospoja poznatog vinara i hotelijera Franje Toljanića iduće godine dobiva još jedan novi vid ponude. Riječ je o pršutani čija je gradnja započela u svibnju ove godine, a koja bi trebala biti gotova uoči glavne sezone 2020. Riječ je o projektu vrijednom 23 milijuna kuna, od čega je 9,3 milijuna kuna subvencija Agencije za ruralni razvoj u poljoprivredi, 8,5 milijuna kuna je kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj i prateće poslovne banke, a ostalo se investira iz vlastitih izvora.


Izvorno i autohtono


Rečeno je to jučer na godišnjem predstavljanju rezultata PZ-a Gospoja u Rijeci na kojem je Toljanić pojasnio kako će ova investicija dopuniti i zaokružiti ponudu PZ-a Gospoja i Vinotela Gospoja jer će omogući da se kroz hotel i kušaonu plasira domaći proizvod vrhunske kvalitete. Uzgoj je planiran na površini od 30 hektara ponad Vrbničkog polja, a plan je kako bi se godišnje uzgojilo oko 500 do 1.000 svinja.


– Na ovaj način želimo doći do toga da praktički preko 90 posto ponude imamo autohtonih, krčkih, vrbničkih namirnica. Uostalom svjetski su trendovi u turizmu da se ide prema ponudi izvornog, autohtonog proizvoda. Doduše, danas se puno o tome govori, no realno gledano, malo tko to može zaokruženo ponuditi, rekao je ovaj poznati vinar i hotelijer, navodeći i kako je 2019. bila dobra i po pitanju proizvodnje žlahtine, kao i po pitanju turističkih dolazaka. Naime, reći će kako je ovo za jedinstveni Vinotel Gospoja bila »prva prava« turistička godina. Sezonu su, kaže, uspjeli produljiti, a u strukturi gostiju imaju nešto Slovenaca, domaćih gostiju, no najviše gostiju s njemačkog i austrijskog područja. Isto tako, u Vinotel dolaze i gosti iz Francuske, kao i Velike Britanije.




– Zadovoljni smo, no moram isto tako reći kako na Krku svi zajedno moramo raditi na tome da produljimo sezonu kako bi bilo što manje zatvorenih vrata. Govorim i o siranama, uljarama i ostaloj ponudi, kako bi gosti koji ovamo dođu imali dodatne motive i ponudu kojom mogu ispuniti dan, dodao je Toljanić.


Obljetnica


PZ Gospoja iduće godine slavi punih 25 godina od osnutka. Počelo se od nule, a sada broji više od 50 zaposlenih. Ova velika obljetnica dokaz je kako se isplati ulagati i potruditi napraviti nešto svoje, iako nije lako, te bez potpore obitelji ne bi bilo moguće, reći će Toljanić. Na jučerašnjem predstavljanju bile su i mlade snage, enolog Anton Brusić te Ivan Toljanić, upravitelj PZ-a Gospoja, koji su s ponosom istaknuli da je pjenušac Gospoja ove godine bio šampion među pjenušcima na nedavno održanom Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina.


Žlahtina službeno vino EPK


Spajanje gastronomije, u ovom slučaju enologije, i kulture svakako je moguće i to su na najbolji mogući način spojili u PZ-u Gospoja. Naime, njihova će žlahtina biti službeno vino Rijeke Europske prijestolnice kulture.


– Jako nam je drago da smo potpisali ugovor s tvrtkom Rijeka 2020 te da će naše vino biti i službeno vino EPK. To samo dokazuje da smo postigli prepoznatljivost nakon tih 25 godina rada te nam je drago da ćemo dati svoj doprinos ovom velikom projektu važnom za čitavu regiju, kazao je Toljanić.