Neugodna situacija

Glodavci zatvorili riječki vrtić, dva gradska kvarta pod najezdom, otkriveno zašto

Ingrid Šestan Kučić

Unatoč hitno poduzetim mjerama deratizacije i dezinfekcije, problem nije do kraja riješenPolaznici vrtića Gardelin jučer su proveli posljednji dan u svojem objektu, jer od utorka će biti raseljeni u tri druga predškolska objekta Dječjeg vrtića Rijeka i to zbog intenzivne deratizacije i dezinfencije koje se provode na području Turnića i Krnjeva, a do kojih je dovela pojačana pojava glodavaca.


Naime, u Gradu Rijeci objašnjavaju da je nakon provođenja podzemnih građevinskih radova i miniranja proboja na trasi ceste D403, došlo do migracije i povećane pojave glodavaca na širem području Turnića i Krnjeva koje obuhvaća i prostor na kojem je smješten vrtić Gardelin.


Što rade da riješe problem?


– Unatoč hitno poduzetim mjerama deratizacije i dezinfekcije, problem nije do kraja riješen te se planira intenzivnije tretiranje ovoga područja.
Stoga je, radi preventivne zaštite djece koja pohađaju Dječji vrtić Gardelin, odlučeno da se ona izmjeste na druge vrtićke lokacije, odnosno u vrtiće Turnić, Krnjevo i »Zvonimir Cviić«.


O navedenom su obaviješteni roditelji, a radi se o privremenoj intervenciji dok se problem s glodavcima na navedenom gradskom lokalitetu ne riješi.


Vrtić Gardelin zatvara se 27. svibnja, a djeca će na novim lokacijama biti smještena od 31. svibnja do daljnjega, vjerojatno do okončanja ljetne organizacije rada.


Prvi put se susreli s time


U razdoblju dok vrtić bude zatvoren, odnosno do 31. kolovoza, sustavno će se primjenjivati mjere pojačane deratizacije i dezinfekcije vanjskih i unutrašnjih prostora vrtića, ističu u Gradu.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin kaže da se ta predškolska ustnova prvi put susrela s ovakvom situacijom, a pedesetak predškolaca seli se u druge objekte iz preventivnih razloga.


– Sada je vrijeme kada djeca moraju što više boraviti vani i zbog njihove sigurnosti donesena je takva odluka. Riječ je o situaciji koja je poznata građanima tog područja.


Za taj je objekt inače karakteristika da nema svoj vanjski prostor, već se koristi javni prostor koji je ograđen. Pored toga, vrtić je smješten podno brijega koji je obrastao raslinjem.


Kako će smjestiti djecu?


– U četvrtak smo održali roditeljske sastanke na kojima smo roditelje upoznali sa situacijom. Riječ je o objektu koji nikada tijekom ljeta ne radi te se sada dogodilo da su se djeca nešto ranije iselila.


Za cijeli Centar tijekom ljeta bude dežuran samo jedan objekt, a u Gardelinu imamo ukupno 4 odgojne skupine, jednu jasličku i tri vrtićke, od kojih je jedna skupina djece pripadnika talijanske nacionalne manjine.


Oni će biti preseljeni u vrtić »Zvonimir Cviić«, gdje također imamo skupinu čiji su polaznici pripadnici talijanske nacionalne manjine, objašnjava ravnateljica.


Jasličari iz Gardelina od idućeg će tjedna biti smješteni u Podcentar Krnjevo, dok će se preostale dvije vrtićke skupine preseliti u Podcentar Turnić.


Njihov smještaj u drugim objektima do kraja pedagoške godine, zaključuje Guštin, ne predstavlja problem, jer već je započeo period ispisa djece iz vrtića, posebno školskih obveznika.