"Zelene" destinacije

Global Green Destination: Gorski kotar, Krk, Pula, Mali Lošni i Delnice u top 30

Marinko Krmpotić

Četiri predstavnika Primorsko-goranske županije među laureatima / M. KRMPOTIĆ

Četiri predstavnika Primorsko-goranske županije među laureatima / M. KRMPOTIĆ

 Global Green Destination ugledni je svjetski brend turističkih »zelenih« destinacija, a od hrvatskih predstavnika nagrađen je i Drniš, odnosno čak je šest destinacija ušlo među 30 najboljih U svojoj prvoj kandidaturi za Global Green Destination, ugledni svjetski brand turističkih »zelenih« destinacija, Hrvatska je ostvarila vrijedne rezultate i s čak šest predstavnika ušla u prvih trideset Top 100 Green Destination! Taj zapažen rezultat ostvarili su Gorski kotar i Krk kao cjeline te Delnice, Mali Lošinj, Pula i Drniš kao gradovi. Svečanost dodjele priznanja održana je u Ljubljani koja je ove godine bila Green Destination prijestolnica, a nazočili su joj gosti i dobitnici priznanja iz najrazličitijih dijelova svijeta. Značaj ovog priznanja nije bio vidljiv samo u činjenici da su do Ljubljane »potegli« turistički djelatnici iz Čilea, Bolivije, Tajvana, Ruande, Kenije i brojnih europskih država, već i iz odnosa domaćina u ime kojih su goste pozdravili gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, državna tajnica Ministarstva za gospodarstvo, razvoj i tehnologiju Slovenije Eva Štravs Podlogar te Maja Pak, direktorica Turističke zajednice Slovenije.Green Destination nizozemska je organizacija kojoj je cilj u što većoj mjeri promovirati ekološku stranu turizma, odnosno stvoriti što veći broj destinacija koje će turizmu pristupati s te zelene strane i voditi brigu o zaštiti prirode i ljudskog okoliša. Upravo stoga kriteriji po kojima se određuje tko može, a tko ne može biti dio branda green destination nisu vezani samo uz određene prirodne ljepote, već se, primjerice, bodovao udio zaštićenih područja, način tretiranja otpadnih voda, način grijanja, postotak učešća ekoloških goriva…Motiv za dalje
Na dodjelu priznanja koja će nedvojbeno pridonijeti jačanju turističkog imidža sredina koje su dobile status Top 100 Green Destination stigli su i predstavnici svih hrvatskih dobitnika, a najviše razloga za zadovoljstvo imali su predstavnici Primorsko-goranske županije iz koje od šest hrvatskih dobitnika dolaze čak četiri – Gorski kotar, Delnice, Krk i Mali Lošinj. Boje Gorana, ujedno i TZ Kvarnera, branila je Tanja Augustinović, voditeljica poslova TZ Kvarnera i koordinatorica projekata vezanih uz Gorski kotar: »Presretni smo zbog priznanja, pogotovo ako se vidi da je na natječaju bilo više od dvije stotine kandidata. Ovo nam mora biti motiv za daljnji rad, a voljela bih da u tom odnosu prema eko destinacijama i green turizmu slijedimo Sloveniju. Osobno sam posebno sretna zbog Gorskog kotara koji je često manje prepoznatljiv, a ovdje je došao u sam vrh i to kao cjelina, plus Delnice kao zasebna lokalna samouprava. Također je odlično što je i Krk priznanje dobio kao cjelina sastavljena od sedam lokalnih samouprava, a donekle je slično i s Malim Lošnjem pa mi u TZ-u Kvarner zaista možemo biti zadovoljni. Naravno, u promidžbenim aktivnostima vezanim uz sredine koje su ušle u Top 100 zelenih destinacija sad ćemo itekako koristiti tu oznaku jer broj turista koji želi upoznati takve sredine sve više raste«, rekla je Augustinović naglasivši kako se nada da će i druga turistička središta PGŽ-a pokušati steći ovaj status.


Slovenija prva


Majda Šale, direktorica TZ-a otoka Krka zadovoljna je ponajprije stoga što je u Top 100 zelenih destinacija Krk ušao kao cjelina: »Rekla bih da je ovo nagrada za trud uložen posljednjih godina na različitim područjima djelatnosti, od primjerice zaštite vode pa do selektiranja smeća, o čemu posebno brine Komunalno poduzeće Ponikve. Tu su, također i lokalne samouprave koje su ove godine svaka organizirale i osigurale po dvije stanice za punjenje električnih automobila u svim turističkim mjestima. Ova nam je nagrada izuzetno važna i svakako će pripomoći rastu ugleda otoka Krka kao turističke destinacije«, rekla je Majda Šale.


Gari Capelli, gradonačelnik Malog Lošinja, posebno je istaknuo činjenicu da se na tom otoku još od 2005. planski radi na razvoju održivog turizma, a to znači spoju prirode i turizma: »Puno smo radili, ulagali i sad se to polako počinje isplaćivati. Ovo je samo početak jer ćemo sad tako nastaviti i dalje budući da i ovo priznanje pokazuje kako smo bili u pravu. Za godinu dana imat ćemo aerodrom i golf prostore te postati destinacija s četiri zvjezdice. Sretan sam što smo kroz naš rad spojili želje i potrebe turista i naših ljudi koji žive na otoku. Cilj nam je bio imati zadovoljnog gosta i zadovoljnog otočana i u tome smo uspjeli, o čemu na jedan način svjedoči i ovo priznanje koje potvrđuje kako je Mali Lošinj sredina zdrava i za ljude koji tamo žive i za turiste«, rekao je Capelli.


Najviše razloga za zadovoljstvo po proglašenju svih zelenih destinacija iznova je imala Slovenija koja je u kategoriji država osvojila prvo mjesto, dok je u kategoriji gradova naslov prijestolnice opet pripao Ljubljani.