Festival udruga

Gledaj (u)druge i ove godine u Rijeci, evo što pripremaju

Portal Novilist.hr

Foto Gledaj (u)druge

Foto Gledaj (u)drugeRIJEKA Četvrtu godinu za redom udruge iz Rijeke i okolice okupit će se kako bi pokazale da su tu s razlogom. I ove godine pripremaju za građane festival koji će se održati u i oko Omladinskog kulturnog centra Palach u petak, 31. svibnja, od 14 do 20 sati, dok će u utorak, 28. svibnja, u 14 sati kroz Razgovor ugodni u Centru tehničke kulture Rijeka (Školjić 6) pokušati odgovoriti na pitanje „Gdje smo sad i kamo idemo“.


Prije četiri godine, nakon razgovora ugodnog koji je i tada tematizirao stanje u civilnom sektoru, desetak riječkih udruga odlučilo je pokrenuti inicijativu Gledaj (u)druge kako bi pokazale da udruge u našem društvu rade vrijedan i za sve članove društva važan posao.


Željeli su pokazati što sve udruge jesu, s čime se sve bave te čega sve ne bi bilo u našoj zajednici da one ne postoje. Sve je počelo gerila akcijom kojom su pozvali građane da Gledaju (u)druge, a završilo festivalom udruga na Molo longu. Od 2016. godine udruge su se krajem svibnja okupljale na Kontu te u Kružnoj ulici kamo nas pozivaju i ove godine na Gledaj (u)druge 2019.
U petak, 31. svibnja, od 14 do 20 sati predstavnici brojnih udruga okupit će se u i oko OKC Palach na festivalu „Gledaj (u)druge“ i za okupljene provesti cijeli niz zanimljivih aktivnosti.


Posjetitelji će se moći uključiti u brojne radionice – od kreativnog pisanja, škole znakovnog jezika, izrade planinarskih markacija, čvorologije, prve pomoći, orijentacije, nordijskog hodanja, isprobavanja megafona, esperanta – ili pak zaigrati društvene igre s udrugarima.


Najmlađi će moći sudjelovati u izradi origamija, digitalnoj igraonici ili eko-radionici. Postavit će izložbu „Zid srama“ na kojoj će biti komentari s društvenih mreža koji kude njihov rad. Pripremaju i nekoliko plesnih točki, nastupa i predstava, a moći ćete se prošetati i „Alejom pingvina“ u kojoj će biti izloženi roll up-ovi koji promiču njihove organizacije i projekte.


Udruge organiziraju i prvi stolnoteniski turnir RiNGO, a osigurat će i da nitko ne bude gladan. Za trajanja festivala za dobru atmosferu brinu se momci s Radio Rože, a kasnije na after partyju DJ Mirilo. U slučaju kiše cjelokupan program bit će proveden u prostorima OKC Palach. Potpuni program sa satnicom moći ćete naći u Facebook događaju Gledaj (u)druge 2019.Tri dana prija glavnog događanja udruge se okupljaju na Razgovoru ugodnom kako bi razgovarali o stanju u civilnom sektoru danas, ali i njegovoj budućnosti. Teme s kojima će se baviti su Savjet za razvoj civilnog društva, Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, institucionalni okvir za razvoj civilnog društva i javno-civilnu suradnju, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, Europski socijalni fond te zajedničke zagovaračke aktivnosti.


S Igorom Bajokom (Udruga SMART) razgovarat će Marina Škrabalo (Europski gospodarsko-socijalni odbor, Odbor za praćenje Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020., Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost), Martina Horvat (Savjet za razvoj civilnog društva Vlade Republike Hrvatske, Gong), Mario Bajkuša (Forum za slobodu odgoja, Odbor za praćenje Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020.). Razgovor ugodni je zakazan za utorak, 28. svibnja, u 14 sati u CTK Rijeka (Školjić 6).


Ovogodišnji program Gledaj (u)druge financijski su podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.