Dobrica Rončević

Glavni riječki epidemiolog: Brojke se, nažalost, neće tako brzo popraviti, evo što nas čeka ove jeseni

Barbara Čalušić

Dobrica Rončević / Foto Sergej Drechsler

Dobrica Rončević / Foto Sergej Drechsler

To su odluke koje treba planirati na nacionalnoj razini, no moram reći da smo ovakvog skoka dnevnih brojki mogli biti pošteđeni da smo se cijepili u većem obuhvatu, kaže RončevićRIJEKA – Dnevne brojke novih slučajeva zaraze koronavirusom jučer su u Hrvatskoj zabilježile vidljiv porast koji je jasno potvrdio prisutnost četvrtog vala epidemije i u našoj zemlji. Sa 677 novih slučajeva zaraze broj aktivnih slučajeva u našoj zemlji popeo se na 2.951, a iako se s 356 pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, među kojima se njih 46 liječi uz pomoć respiratora, još uvijek ne može govoriti o značajnijem pritisku na bolnice u odnosu na proteklo razdoblje, jasno je da će početkom rujna taj broj dodatno narasti.


Jučer su od posljedica COVID-19 preminule četiri osobe u Hrvatskoj, a Primorsko-goranska županija, premda bez smrtnih slučajeva, s jučerašnjom brojkom od 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježila je velik dnevni skok zaraza i povećala broj aktivnih slučajeva na 135.


Cijepljeni zaštićeniji


Glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević, za jučerašnji porast dnevnih brojki kazao je da je definitivno skokovit.
– Otkako kod nas tinja četvrti val, možemo reći da smo u protekla dva tjedna bilježili blagi porast novih slučajeva, no 28 novih slučajeva u jednom danu je skokovit porast dnevnih brojki. Porast je u skladu s trendovima i moram reći da se, nažalost, brojke u bliskoj budućnosti neće popravljati, rekao je Rončević.


Porast dnevnih brojki, kako je upozorio, s vremenom će se odraziti i na porast broja hospitaliziranih osoba s dijagnozom COVID-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka gdje se jučer, kao i dan ranije, liječilo 17 bolesnika od kojih je jedna osoba bila na respiratoru.


Među zaraženim osobama od početka lipnja, dakle u razdoblju u kojem je zaraza potaknuta delta varijantom virusa, PGŽ je zabilježio oko šest posto cijepljenih osoba kod kojih je potvrđen COVID-19 i koje u pravilu imaju blage oblike bolesti i ne završavaju na bolničkom liječenju. Među petero umrlih osoba iz PGŽ-a od početka četvrtog vala epidemije nema ni jedne cijepljene osobe.
Rončević očekuje da će PGŽ uspješno završiti turističku sezonu kad je u pitanju epidemiološka slika te da će zadržati status zelene regije, no da će približavanjem jeseni, vrlo skoro trebati početi razmatrati o strožem pridržavanju mjera i uvođenju rigoroznijih.


– To su odluke koje treba planirati na nacionalnoj razini, no moram reći da smo ovakvog skoka dnevnih brojki mogli biti pošteđeni da smo se cijepili u većem obuhvatu. Iz naše statistike je vidljivo da se cijepljeni rijetko nađu među zaraženim osobama, a pogotovo kad je riječ o hospitalizacijama zbog COVID-19, ističe Rončević koji poručuje da svi oni koji se ne cijepe svjesno se odriču civilizacijskih prednosti iz posve iracionalnih razloga te svojom odlukom utječu na kvalitetu života svih, pa i onih odgovornih koji su se cijepili.


Iako je sada već sasvim jasno da je nadolazeći četvrti val epidemije prouzročen brzoširećom delta varijantom koronavirusa koja se značajno brže širi među populacijom od varijanti koje su bile prisutne prošle jeseni i zime, Rončević je ipak donekle optimističan.


Više testiranih


Hrvatska je jučerašnje dnevne brojke novih slučajeva lani dostignula tek u listopadu koji je bio tek uvod u mjesece koji su uslijedili i gdje se dnevno bilježilo i po nekoliko tisuća novih slučajeva. Glavni županijski epidemiolog objašnjava zašto jučerašnji skok dnevnih brojki, možda ipak neće prouzročiti tisuće novih slučajeva u danu.


– Ponajprije, u odnosu na prošlu jesen kada smo dnevno testirali između 500 i 700 osoba, danas testiramo puno više, pa je samo današnji broj testiranih veći od tri puta u odnosu na prosjek od prošle jeseni. Povećan broj testiranja također možemo promatrati kao jedan od razloga zbog kojih na dnevnoj razini imamo veći broj novih slučajeva.


Drugi razlog zbog kojeg ne trebamo očekivati scenarij jednak onome prošle jeseni, jest cjepivo i osobe koje su cijepljenje te koje, ako se i zaraze, prolaze s blažom kliničkom slikom. Zbog toga računamo na svojevrsnu disproporciju između broja zaraženih i hospitaliziranih u odnosu na prošlu jesen i zimu, objašnjava Rončević ističući kako istraživanja pokazuju da su aktualna cjepiva gotovo jednako učinkovita na delta varijantu virusa u odnosu na varijante virusa protiv kojih su inicijalno dizajnirana.


Pritom Rončević navodi recentno istraživanje iz SAD-a koje je pokazalo da je u ovom trenutku mogućnost da osoba koja je cijepljena završi u bolnici 25 puta manja u odnosu na necijepljenu osobu dok je šansa da se zarazi manja za osam puta.


– Odaziv na cijepljenje u našoj županiji trenutačno stagnira, no pojavio se interes pojedinih jedinica lokalne samouprave, ali i nekih poslovnih subjekata koji planiraju cijepiti svoje zaposlenike, kaže Rončević.


COVID-potvrde vrijede do devet mjeseci od primitka zadnje doze cjepiva


Prema Rončevićevim riječima, COVID-potvrde formalno vrijede do devet mjeseci od primitka druge, odnosno zadnje doze cjepiva, no kad je riječ o kroničnim bolesnicima i starijim osobama, on smatra da bi cijepljenje trećom dozom trebalo početi nakon šest mjeseci od primitka zadnje doze.


– To je odluka koja će biti donesena na nacionalnoj razini, no istraživanja su pokazala da starije i imunokompromitirane osobe imaju smanjenu imunost na virus već nakon šest mjeseci te bi bilo dobro ojačati taj imunitet trećom dozom cjepiva, ističe glavni županijski epidemiolog.