Upisi u srednje škole

Gimnazije u Rijeci na “udaru” osmaša. U “Mohorovičiću” se za 72 mjesta javilo čak 515 kandidata

Ingrid Šestan Kučić

Trenutno je najpoželjniji smjer opće gimnazije i to u Gimnaziji Andrije Mohorovičića gdje se u prve razrede upisuju 72 učenika, a na popisu ima 515 osmašaRIJEKA – Od protekle subote učenici osmih razreda u sustavu srednje.e-upisi.hr mogu prijavljivati srednjoškolske programe koje žele upisati, a maksimalno prijavljuju šest programa koji moraju biti poredani prema prioritetu.


Prema trenutnim podacima, u Primorsko-goranskoj županiji nakon četiri dana prijava najpoželjniji je smjer opće gimnazije, i to u Gimnaziji Andrije Mohorovičića, gdje se u prve razrede upisuju 72 učenika, a smjer na popisu ima 515 osmaša. Po broju prijava slijedi Prva sušačka hrvatska gimnazija koja za opću gimnaziju ima 486 prijava za 96 upisnih mjesta, a treća je Prva riječka hrvatska gimnazija koja je za 48 mjesta opće gimnazije zaprimila 401 prijavu.


Na četvrto se mjesto smjestila Hotelijersko-turistička škola Opatija koja je za 58 mjesta hotelijersko-turističkog tehničara zaprimila 323 prijave, dok je peto mjesto zauzela Ekonomska škola Mije Mirkovića gdje se za 71 mjesto ekonomista bori 307 kandidata. Slijedi Medicinska škola i to s dva svoja smjera.
Naime, za 22 mjesta smjera fizioterapeutski tehničar natječe se 300 osmaša, a za 23 upisna mjesta farmaceutskog tehničara bori se 290 budućih srednjoškolaca. Po interesu upsinika na osmom se mjestu trenutno nalazi smjer jezične gimnazije Prve riječke hrvatske gimnazije gdje se za 48 mjesta do sada prijavio 281 osmaš. Na ljestvici najpoželjnijih programa nalazi se i Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo sa smjerom Tehničar za računalstvo koji želi upisati 273 učenika, a nudi se 48 mjesta. Na desetom mjestu je smjer jezične gimnazije Prve sušačke hrvatske gimnazije gdje se na 24 upisnih mjesta želi upisati 268 učenika.