Prevencija

Gase i zatvaraju sve: Viškovo, Klana, Bakar, Jelenje, Kostrena i Kraljevica donijeli odluke o koronavirusu

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićViškovo, Klana, Bakar i Jelenje donijeli su odluke o mjerama za smanjenje rizika daljnjeg širenja zaraze korona virusom – COVID 19.


Viškovo


Sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije i uputama Stožera civilne zaštite, načelnica Općine Viškovo donijela je Odluku o mjerama za smanjenje rizika daljnjeg širenja zaraze korona virusom – COVID 19. U cilju prevencije širenja virusa COVID-19 na području Općine Viškovo, načelnica je naložila sljedeće:


S danom 16. ožujka 2020. godine privremeno se prekida rad Dječjeg vrtića Viškovo, a u skladu s odlukom Državnog stožera civilne zaštite. Isto će postupiti i vrtići ostalih osnivača na području Općine Viškovo.
S danom 13. ožujka 2020. godine privremeno se prekida rad Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora.


Turistička zajednica Općine Viškovo bit će zatvorena za stranke od 13. ožujka 2020. godine, a djelatnici Turističke zajednice bit će dostupni putem telefona i maila te uz najavu dolaska stranaka u slučaju potrebe, dok će se prijave stranaca odvijati elektronskim putem.


Zaprimanje otpada u Reciklažnom dvorištvu Viškovo do daljnjega se obustavlja.


Odgađaju se do daljnjeg sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru. Otkazuje se organizacija Dana Općine 2020. te svi pripadajući programi. Obustavlja se na neodređeno vrijeme i održavanje drugih manifestacija u organizaciji Općine Viškovo, Turističke zajednice Viškovo i proračunskih korisnika.


Treninzi i sportska događanja do daljnjega se neće organizirati. Zatvaraju se svi sportski objekti i obustavljaju sportska događanja.


Obustavlja se korištenje prostora u vlasništvu Općine Viškovo (Dom hrvatskih branitelja, Dom Marinići, Stara škola Marčelji, vijećnica u Saršonima), a koje su do sada koristile udruge s područja Općine Viškovo za svoje programe, treninge i razne manifestacije. Otkazat će se sva do sada izdana odobrenja te se do daljnjeg neće izdavati nova odobrenja. Udrugama koje koriste ostale prostore nalaže se zatvaranje prostora koje koriste uz preporuku da do daljnjeg obustave okupljanja i u drugim prostorima ili na otvorenom. Navedeno ne odnosi se na subjekte s kojima Općina Viškovo ima sklopljen isključivo ugovor o zakupu poslovnog prostora uključujući Dobrovoljno vatrogasno društvo Halubjan.


Ukinut će se do sada izdana rješenja odnosno odobrenja za produženje radnog vremena za naredni period uz obustavu daljnjeg produženja, a skraćivanju rada ugostiteljskih objekata će se pristupiti u skladu sa zakonskim propisima.


Općinska uprava Općine Viškovo do daljnjeg će obustaviti rad sa strankama, odnosno službenici Općine Viškovo će strankama biti dostupni telefonom, mailom i poštom, a u slučaju hitnoće moguć je dolazak stranke uz prethodnu najavu.


Mole se mještani općine Viškovo koji su, radi poslovnih ili privatnih razloga od 1. ožujka 2020. godine boravili u virusom zahvaćenim zonama, da postupe savjesno i odgovorno te da se, u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaju po naputku.


Klana


Danas je u Općini Klana održan sastanak Stožera civilne zaštite Općine Klana na kojemu su na prijedlog načelnice donesene konkretne mjere vezane uz prevenciju širenja virusa Covid19 koje donosimo u nastavku.


MJERE OPĆINE KLANA VEZANE UZ PREVENCIJU ŠIRENJA VIRUSA COVID19


– Do daljnjega (a najranije do 14. travnja) odgađaju se sve manifestacije, javna okupljanja i sportska natjecanja.


– Udrugama civilnog društva i sportskim udrugama nalaže se zatvaranje prostora koje koriste za svoj rad i privremeni prekid skupnog djelovanja ili organiziranih aktivnosti.


– Uredovno radno vrijeme Općine Klana za neodgodivi rad sa strankama određuje se od 10:00 do 12:00 sati od ponedjeljka do petka te utorkom od 16:00 do 17:00 sati uz obveznu prethodnu najavu na telefon 808-205 radi konkretnih dogovora.


Svu komunikaciju građana s nadležnim upravnim tijelom i službama uputno je obavljati telefonskim putem te putem redovne i elektronske pošte.


– Općinski odjel Multimedijalni centar zatvara se za korisnike, odgađaju se sve aktivnosti, a komunikaciju je moguće ostvariti telefonskim putem (808-301) prilikom čega je s djelatnicima moguće dogovoriti posudbu knjiga. Djelatnica će knjige donijeti do ulaznih vrata u MMC, a u slučaju potrebe na kućnu adresu.


– Prema preporuci Vlade RH, od ponedjeljka, 16. ožujka, zatvara se Osnovna škola Klana i Dječji vrtić Maza Klana. Za sve informacije vezane uz ove ustanove, možete im se obratiti telefonskim putem.


– Pacijenti Ambulante Klana koji imaju zakazan termin pregleda moraju se istoga i pridržavati, a oni koji nisu naručeni, trebaju prije dolaska obvezno prethodno nazvati ambulantu radi dogovora (808-203). Kronični i onkološki bolesnici kao i svi koji osjete simptome zaraze virusom Covid19 u Ambulantu se moraju javljati telefonskim putem, a na lice mjesta doći po preporuci liječnika.


– Privatna putovanja izvan zemlje se ne preporučuju. Ako netko planira putovanje izvan zemlje, a posebno u ugrožene dijelove svijeta, treba slijediti upute Ministarstva zdravstva RH.


– Općina će nadležnom tijelu predložiti privremeno zatvaranje prijelaza na Liscu. Sav promet treba se odvijati preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak. Obavezno je potrebno držati se uputa dobivenih na tim prijelazima.


– Mole se mještani da na broj 192 prijave svakoga za koga znaju da je došao iz ugroženog područja, a nije se javio nadležnim službama i ne pridržava se uputa o samoizolaciji.


– Preporuča se izbjegavati svaki fizički kontakt s drugima (rukovanje, dodirivanje, ljubljenje).


Općina Klana ovim putem poziva svih na samoodgovornost u smislu procjene potencijalne ugroze. Pratite daljnje upute putem medija i pridržavajte ih se kako bismo svi zajedno pridonijeli suzbijanju širenja zaraze.


Bakar


Zbog epidemije korona virusa COVID-19, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić sukladno uputama Stožera civilne zaštite Grada Bakra, donosi smjernice za postupanje s ciljem preventivnog djelovanja i smanjenja broja zaraženih.


Na području Grada Bakra, u razdoblju od 16. ožujka do 1. travnja ovim smjernicama nalaže se otkazivanje bilo kakvih javnih manifestacija (kulturnih, društvenih, sportskih) u prostorima sportske školske dvorane OŠ Hreljin, domovima kulture na području Grada i svim ostalim prostorima kojim upravlja Grad, za sve ostale skupove na otvorenom, kao što su nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja, razna druženja starijih osoba preporučuje se odgoda do daljnjega zbog objektivnih razloga, smanjenje osobnih kontakata unutar ustanova, institucija ili udruga te komuniciranje elektronskim putem, telefonom i poštom.


U cilju prevencije od širenja zaraze korona virusa, Grad Bakar apelira na građane da izbjegavaju okupljanja veće grupe ljudi (svečanosti, manifestacije, sportska događanja kao i ukope pokojnika) kako bi maksimalno umanjili prijenos zaraze i izbjegli međusobne bliske kontakte i rukovanje.


Shodno Odluci Vlade Republike Hrvatske o privremenoj obustavi rada osnovnih i srednjih škola, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić donio je odluku o privremenoj obustavi rada Dječjeg vrtića Bakar u navedenom terminu.


– U svrhu praćenja i kontrole mogućeg širenja virusa na našem području predlažemo da se uvaže preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, da se uvaže preporuke o postupanju vezano uz sportske objekte, organizaciju i održavanje sportskih natjecanja i događanja Središnjeg državnog ureda za sport, da se ne održavaju sportska natjecanja i ostala okupljanja na kojima bi mogli učestvovati sudionici iz područja zahvaćenih epidemijom COVID-19 koja su objavljena dnevnim priopćenjima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na https://civilna-zastita.gov.hr/.


Na temelju svega navedenog, Stožer civilne zaštite Grada Bakra poziva građane na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju češće i temeljito pranje ruku, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke. Ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor, ističe bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Radi prevencije daljnjeg širenja i zaštite Grad Bakar, Turistička zajednica Grada Bakra i Općinski sud u Rijeci za obnovu KO Kukuljanovo – nova, pozivaju građane da svu komunikaciju obavljaju putem elektroničke pošte, telefonski ili običnom poštom, dok će Gradska knjižnica Bakar u navedenom periodu biti zatvorena za korisnike.


– Važno je reagirati smireno i odgovorno, mjere koje donosimo imaju cilj usporiti i zaustaviti širenje virusa i zaštiti zdravlje građana. Mjesta panici na području Republike Hrvatske nema, pratimo situaciju i svi daljnji koraci biti će usklađeni s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a javnost će o svemu biti pravovremeno informirana, zaključuje Tomislav Klarić. (Sanja Gašpert)


Jelenje


Općina Jelenje i pripadajuće tvrtke, udruge i ustanove u vlasništvu jelenjske lokalne samouprave odgađaju sve skupove i okupljanja do daljnjeg, zbog koronavirusa (COVID-19). Preporuka je predsjednicima udruga, odnosno zakonskim zastupnicima na jelenjskom području da se planirane manifestacije ne održavaju do daljnjeg, zbog sigurnosti mještana.


– U cilju prevencije širenja virusa COVlD-19 na području općine Jelenje, a prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i uputama Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, nalaže se na području općine Jelenje da se do daljnjeg odgađaju sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije i sportska natjecanja, kulturne priredbe i ostali javni skupovi te sajam, privremeno zatvaranje prostora u vlasništvu Općine Jelenje: društvenog doma, prostora udruga, kao i prostora koje te udruge koriste za redovne aktivnosti, preventivno se zatvaraju objekti u vlasništvu Općine Jelenje: sportski objekti, dvorane, sportski tereni i igrališta.


Također, službenicima Jedinstvenog upravnog odjela preporuča se pridržavanje higijenskih mjera i mjera opreza, izbjegavanje bliskih kontakata s osobama koje imaju respiratorne simptome, održavanje higijenu okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta te provjetravanje radnog prostora, ističu u Općini Jelenje.


Također, Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Jelenje ograničava se izravan rad sa strankama, a kontakt će biti moguć putem telefona, pošte ili e-maila. U iznimnim situacijama, kada je zbog zadanih rokova u određenom postupku potrebno predati pismeno u pisarnicu Općine Jelenje (isključivo javni natječaji), pisarnica će ga zaprimiti.


U cilju prevencije širenja virusa COVlD-19 na području općine Jelenje Općina Jelenje preporučuje da se sprovodi odvijaju u krugu obitelji, svim mještanima Općine Jelenje da što manje koriste usluge Doma zdravlja Dražice radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze, da mještani Općine Jelenje koji su, radi poslovnih ili privatnih razloga od 1. ožujka boravili u virusom zahvaćenim zonama, da postupe savjesno i odgovorno te da se, u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaju po naputku. (Sanja Gašpert)


S ciljem prevencije širenja koronavirusa Općina Kostrena donijela je Odluke kojima se odgađaju sva javna okupljanja do početka travnja, bez obzira na broj sudionika. S radom prestaje Dječji vrtić Zlatna ribica, izvan upotrebe se stavljaju svi javni prostori i sportski objekti, a dana je preporuka i ugostiteljskim objektima kojima je skraćeno radno vrijeme uz povećane sanitarne mjere. Odlukom osnivača Primorsko-goranske županije od ponedjeljka se obustavlja i nastava u osnovnoj školi.


Kostrena


Odlukama općinskog načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića, privremeno se odgađaju sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije i sportska natjecanja, treninzi, predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi.


Privremeno se zatvaraju i prostori u vlasništvu Općine Kostrena: Narodna čitaonica u Sv. Luciji (osim JU Narodna knjižnica Kostrena) i Narodna čitaonica i škola u Sv. Barbari kao i javni prostori, sportski objekti i igrališta kojima upravljaju pravne osobe čiji je osnivač Općina Kostrena, osim poslovnih prostora u zakupu kod trećih osoba.


Službenicima općinske uprave preporuča se pridržavanje pojačanih higijenskih mjera i dodatnog opreza, održavanje higijene okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta te provjetravanja radnog prostora.


Od ponedjeljka s radom privremeno prestaje i Dječji vrtić “Zlatna ribica”, za sada na razdoblje od 16. ožujka do 29. ožujka 2020. godine, uz preporuku i ostalim pravnim osobama koje se bave odgojem i obrazovanjem, čuvanjem i edukacijom djece i organizacijom slobodnog vremena djece na području Općine Kostrena da privremeno prestanu s radom.


Sukladno uputi Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s današnjim danom ograničava se i radno vrijeme ugostiteljskih objekata na području Općine Kostrena najduže do 19 sati uz maksimalnu popunjenost kapaciteta do 50% prostora ugostiteljskog objekta, uz pojačane sanitetske mjere za sve posjetitelje i osoblje.


Pod ugostiteljske objekte spadaju restorani, barovi (iz istoimene skupine koji zadovoljavaju uvjete za rad noću) te objekti jednostavnih usluga, a ograničenje se primjenjuje od 13.ožujka do službenog opoziva.


U cilju prevencije širenja virusa COVID-19 na području Općine Kostrena preporuča se da se posljednji ispraćaji pokojnika odvijaju u krugu obitelji. Mještanima se preporuča da što manje koriste usluge Doma zdravlja Kostrena radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze te da u slučaju da su iz poslovnih ili privatnih razloga nakon 1. ožujka boravili u virusom zahvaćenim zonama, da postupe savjesno i odgovorno te da se u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaj u po dobivenim uputama.


Mole se mještani da redovito prate informacije putem medija kao i na mrežnim stranicama Općine Kostrena.


Kraljevica


Odluku o mjerama za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom donio je i gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.


– U cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom COVID-19 donio sam Odluku o Zatvaranju sportskih objekata, domova i svih ostalih prostora kojima upravlja Grad Kraljevica i o otkazivanju svih okupljanja, manifestacija i aktivnosti na području Grada Kraljevice, te Odluku kojom se Ustanova Dječjeg vrtića “Orepčići” Kraljevica zatvara u vremenskom periodu od 16. ožujka do 29. ožujka 2020. godine.


Također, pozivamo vas da se pridržavate uputa epidemiologa i nadležnih Stožera civilne zaštite.


Budimo svi zajedno odgovorni, disciplinirani, ozbiljni, oprezni i savjesni, jer jedino tako možemo doprinijeti sprečavanju daljnjeg širenja zaraze koronavirusom.


Čuvajmo jedni druge, poručio je sugrađanima Čandrlić.