Dio vijećnika napustio sjednicu

NEPRIHVAĆENI AMANDMANI “Galeb” ispraznio Korzo 16 i zaustavio rad Gradskog vijeća

Damir Cupać

Brod »Galeb« nalazi se na temeljitoj obnovi u kraljevičkom brodogradilištu / Foto M. GRACIN

Brod »Galeb« nalazi se na temeljitoj obnovi u kraljevičkom brodogradilištu / Foto M. GRACIN

Vedran Vivoda (Akcija mladih) i Robert Salečić (Unija Kvarnera) amandmanom su zatražili da se tri milijuna kuna od spomeničke rente preusmjeri u HNK Ivana pl. Zajca, a ne u brod »Galeb«. Gradonačelnik Marko Filipović amandman nije prihvatio, pa su vijećnici HDZ-a, Mosta, NL-a Davora Štimca, AM-a i UK-a napustili sjednicuRIJEKA  Gradski vijećnici HDZ-a, Mosta, Nezavisne liste Davora Štimca, Akcije mladih i Unije Kvarnera srušili su kvorum u Gradskom vijeću i na taj način onemogućili nastavak sjednice gradskog parlamenta, a sve zbog neprihvaćanja amandamana Vedrana Vivode (Akcija mladih) i Roberta Salečića (Unija Kvarnera) da se tri milijuna kuna od spomeničke rente preusmjeri u HNK Ivana pl. Zajca, a ne u brod »Galeb«.


»Promašena tema«


Gradonačelnik Marko Filipović nije prihvatio takav amandman, a on nije dobio dovoljan broj glasova pa su nakon takvog raspleta vijećnici iz gore navedenih stranaka napustili vijećnicu na Korzu 16 u kojoj se nakon dugo vremena održavala sjednica nakon što je gotovo dvije godine bila premještena u zametsku dvoranu zbog epidemioloških mjera. Novac za »Galeb« trebao je biti proslijeđen u sklopu odluke o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2021. godinu koji iznosi gotovo osam milijuna kuna i obuhvaća niz namjena.


Minuta šutnje za Hrvoja Burića


Gradski vijećnici odali su počast minutom šutnje prerano preminulom dugogodišnjem kolegi Hrvoju Buriću koji je u tri mandata bio član riječkog predstavničkog tijela, ali na zadnjim lokalnim izborima nije dobio povjerenje birača. Kako bi mu odali počast i odlaskom na sprovod, stranački klubovi su se dogovorili da odustaju od Aktualnog sata.
– Sve nas je zatekla tužna vijest da nas je zauvijek napustio kolega Hrvoje Burić. Sjećat ćemo ga se kao jednog od najaktivnijih vijećnika s jedinstvenim političkim stilom. Bio je prepoznatljiv, pamtit ćemo ga kao čovjeka od riječi i kao osobu punu optimizma, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj.
Davor Štimac (Nezavisna lista) poručio je na početku rasprave da ne može podržati još tri milijuna kuna za »Galeb«, ali da podržava da se taj novac proslijedi u HNK Ivana pl. Zajca jer se ne može pretpostaviti u slučaju »Galeba« gdje će taj novac i kako završiti.


Nikola Ivaniš (PGS) podsjetio je da je brod »Galeb« hrvatsko kulturno dobro i da je takav postao odlukom Vlade i ministra Bože Biškupića.
– Od tada baštinimo »Galeb« i od tada je sve krenulo – naglasio je Ivaniš.


Vedran Vivoda (Akcija mladih) kazao je da su sredstva za »Galeb« osigurana u proračunu za 2022. godinu te je dodao da ima i drugih kulturnih dobara u Rijeci koja je potrebno obnavljati i da je zbog toga sastavljen amandman. Željko Jovanović (SDP) poručio je da je tema promašena jer je brod »Galeb« riječki, hrvatski i europski projekt.


Oporba se vrlo kratko zadržala u gradskoj vijećnici / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Oporba se vrlo kratko zadržala u gradskoj vijećnici / Snimio SERGEJ DRECHSLER– Osim toga, podršku obnovi »Galeba« dali su i građani Rijeke koji su na izborima podržali Marka Filipovića. Bilo bi dobro prestati sa skupljanjem jeftinih političkih poena jer se na takav način ne stječe naklonost građana Rijeke – kazao je Jovanović.Aleksandar Saša Milaković (Most) ocijenio je da je obnova »Galeba« očajno vođen projekt i uvjeren je da se s izdvajanjima dodatnog novca neće stati.– Zato treba tri milijuna kuna uložiti u HNK Ivana pl. Zajca, jer je to dobro za grad, rekao je Milaković.


Europski projekt


Gradonačelnik Marko Filipović poručio je podnositeljima amandmana da on nije na tragu onoga kako su glasali u 12. mjesecu kada su prihvatili proračun za 2022. godinu.– »Galeb« je EU projekt koji će biti završen do kraja ove godine. Novac koji se ulaže u obnovu ne palimo, on završava u brodogradilištu Kraljevica gdje se projekt realizira. Bilo je nemoguće predvidjeti sve troškove jer je riječ o složenom zahvatu. Ali projekt će se završiti, htjeli to neki ili ne, i »Galeb« će započeti svoj četvrti život – obećao je gradonačelnik Filipović.


 Vedran Vivoda, Ana Trošelj i Robert Salečić ponovo u vijećnici na Korzu / Snimio Sergej DRECHSLER

Vedran Vivoda, Ana Trošelj i Robert Salečić ponovo u vijećnici na Korzu / Snimio Sergej DRECHSLERVivoda je pojasnio da on nije protiv obnove »Galeba«, ali da se iz spomeničke rente svake godine ulažu sredstva u »Galeb« i da tome treba reći dosta.– Iznos sredstava za obnovu neprestano se povećava. Učinili smo sve što je potrebno za realizaciju, ali ne želimo da iza obnove »Galeba« ostane spaljena zemlja da bi se to dovršilo. Očito je da novca ima, ali pitanje je kako se i gdje troši. Pitanje je hoćemo li brod »Galeb« ikada vidjeti u riječkoj luci budući da je projekt trebao biti gotov do kraja 2020. godine – podsjetio je Vivoda.Nebojša Zelič (Možemo! Rijeka) kazao je da će podržati obnovu »Galeba« jer se krenulo u taj projekt, uložila su se sredstva i nema smisla sada potapati ga.– Znamo da se ne mulja i ne krade, ali nešto s tim projektom očito nije u redu. S druge strane, želimo da se projekt dovrši. Slažem se s ocjenom da je riječ o političkom pitanju jer su oni koji su glasali za gradonačelnika glasali i za taj projekt, izjavio je Zelič.Gradonačelnik Filipović pojasnio je da je obnova »Galeba« samo jedna stavka u nizu projekata u koje će se rasporediti 7,8 milijuna kuna i da će se neprihvaćanje odluke ticati svih tih projekata. On je obećao da će se s tri milijuna kuna i novcem predviđenim u proračunu za ovu i sljedeću godinu u potpunosti zatvoriti financijska konstrukcija za realizaciju projekta.– Osim toga, cijena čelika itekako utječe na dovršetak radova i na potrebna financijska sredstva – pojasnio je Filipović, ali njegov apel nije urodio plodom jer je dio gradskih vijećnika odlaskom iz dvorane srušio kvorum i prekinuo sjednicu.Iako je predsjednik Kluba SDP-a zatražio novu stanku, nakon povratka s nje predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj konstatirala je da je u vijećnici 15 vijećnika, da nema kvoruma i da će se sjednica nastaviti 4. svibnja ove godine u 15 sati.


Nema novog ritma grada


Prije rušenja kvoruma srušena je još jedna točka dnevnog reda jer nije prihvaćen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu. Za prolaz ove odluke bilo je potrebno 17 glasova, a za je glasalo njih 15. Naime, izvršenje nisu podržali Akcija mladih i Unija Kvarnera koji su bili suzdržani, a od ostalih se i očekivalo da budu protiv, dok je za, osim SDP-ove koalicije i PGS-a, bio i Možemo! Rijeka.Gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je gradske vijećnike da je u prošloj godini Grad Rijeka poslovao s dobiti od oko 35 milijuna kuna i da je manjak gradske kase smanjen na ispod 100 milijuna kuna.– Deficit je od 2017. godine smanjen za 170 milijuna kuna i ako se ne dogodi nešto dramatično, deficit će, sukladno planu o pokriću gubitka, do 2025. godine biti nula ili blizu nule, najavio je Filipović.Aleksandar Saša Milaković (Most) pozdravio je ostvareni suficit i smanjenje ukupnog deficita, ali je pojasnio da njegova stranka ne može podržati izvršenje proračuna u prošloj godini jer se ne slaže s konceptom proračuna. Danijel Imgrund (HDZ) također je zadovoljan realizacijom proračuna, ali je naglasio da je za pozitivne gospodarske trendove najzaslužnija Vlada koja je nizom poreznih reformi rasteretila poduzetnike. »To se ne može reći za Grad Rijeku jer u proračunu nije vidljiv novi ritam grada«, upozorio je Imgrund. Petra Karanikić (SDP) izrazila je zadovoljstvo ostvarenim viškom prihoda koji je veći od planiranog.– Unatoč pandemiji, najvažniji razvojni projekti su nastavljeni, i to je dobro, ocijenila je Karanikić. Da je ostvarenje bolje od očekivanog misli i Nikola Ivaniš (PGS). Davor Štimac (Nezavisna lista) uvjeren je da je ostvareni rezultat loš.– Bitno je sagledati što se s čim uspoređuje, a ovdje se uspoređuje rezultat s 2020. godinom za koju znamo kakva je bila. Podaci svjedoče da nigdje ne idemo i da se nije ništa napravilo. Kada tome dodamo da se sve brojke trebaju umanjiti zbog stope inflacije, rezultat je loš. Izrazito sam nezadovoljan, požalio se Štimac.