Tradicionalna manifestacija

Frankopani se u subotu vraćaju na Trsat. Oživjet će dio bogate povijesti i kulturne baštine

Bruna Matičić

Bitka za Trsat uvijek je izazivala zanimanje Riječana / Foto S. DRECHSLER

Bitka za Trsat uvijek je izazivala zanimanje Riječana / Foto S. DRECHSLER

Ovoj manifestaciji srednjovjekovne tematike ponovo će se pridružiti knezovi Frankopani Trsat, Krčki knezovi Frankopani, Gradska straža Bakar 1848., vitezovi svetog Nikole iz Varaždina, Red vitezova sv. Vida – Ordo sancti Viti, Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zrinskih – Frankopana Drivenik, SK Maura Kal, SK Ajkule i Konjički klub VodičajnaRIJEKA – Već tradicionalna manifestacija »Povratak Frankopana« ove će subote oživjeti dio bogate povijesti i kulturne baštine Trsata te posjetitelje na jedan dan odvesti u srednji vijek. Riječ je o manifestaciji koja se tradicionalno održava u sklopu Dana Trsata u čast svetog Jurja, zaštitnika Trsata, a koju na Trsatskog gradini organizira Klub prijatelja Grada Trsata.


Ovoj manifestaciji srednjovjekovne tematike ponovo će se pridružiti knezovi Frankopani Trsat, Krčki knezovi Frankopani, Gradska straža Bakar 1848., vitezovi svetog Nikole iz Varaždina, Red vitezova sv. Vida – Ordo sancti Viti, Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zrinskih – Frankopana Drivenik, SK Maura Kal, SK Ajkule i Konjički klub Vodičajna.


Već od jutarnjih sati posjetitelji će moći obići sajam starih zanata, a točno u 14.30 sati gradom će odjeknuti glasanj pucanj iz topa sa sjeverne kule Trsatske gradine te time obilježiti svečano otvorenje manifestacije.
Program će se nastaviti svečanim mimohodom sudionika centrom Trsata u povijesnim odorama te nadmetanjem u gađanju strijelom i borbom vitezova koja će se prenositi i na velikom ekranu u Nugentovu parku.


U 18 sati zakazan je centralni događaj manifestacije, uprizorenje bitke iz 1485. godine kada su frankopanske trupe krenule u boj na Trsat, a čitav spektakl završen je ustoličenjem novog kapetana Trsata. U večernjim satima na prostoru parka ispred Trsatske gradine atmosferu će dodatno užariti koncert Belfast fooda te raznovrsna ponuda hrane, pića i koktela za pravo ljetno osvježenje.