Rijeka EPK

Fotografska izložba: Susjedstvo Jelenje o “Rječini, arteriji života”

Sanja Gašpert

Skulptura Val Sandre Ružić

Skulptura Val Sandre RužićJELENJE – U sklopu programa Susjedstva Jelenje, održanog u sklopu EPK 2020 s temom »Dan kad je pukla brana«, u Domu kulture Dražice postavljena je fotografska izložba Jasenke Bulj, Marca Radera i Sandre Ružić, koja se može razgledati do kraja rujna – ponedjeljak, srijedu i petak od 16 do 19 sati, a subotu i nedjelju od 10 do 13 sati. »Rječina, arterija života« rad je autorice Jasenke Bulj koja kroz prostornu instalaciju izražava tok rijeke i odnos čovjeka i vode, njene regulacije i kontrole toka.


Instalacija koja se sastoji od videoradova u kombinaciji s crtežima nastalim na licu mjesta kao pratnja te crnobijelim i kolor fotografijama koje neposrednošću trenutka svjedoče o stvarnosti i sadašnjem trenutku. Marc Rader izložio je radove koji tematiziraju njegov boravak i rad u Susjedstvu Jelenje.


Na izložbi izlaže i umjetnica Sandra Ružić koja se u Susjedstvu Jelenje predstavlja skulpturom Regata, pobjedničkim radom natječaja OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019., programa udruge Žmergo koji je osmišljen kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije te podršci umjetnicima u njihovom nastojanju da utječu na kvalitativne promjene u društvu.
Skulptura je izrađena od recikliranih drvenih elemenata, oblikovanih u barke postavljene na metalnu konstrukciju tako da zajedno čine val. Prema riječima autorice, val na simbolički način podsjeća na to kako se sve u životu vraća te navodi na promišljanje o vlastitom utjecaju na svijet.