Raskoš kazališta

FOTO Zajc u ZTC-u: Na reviji predstavljeni povijesni kostimi i nova sezona riječkog HNK-a

Claudia Bošković

Balerina na eskalatoru / Snimio Mateo LEVAK

Balerina na eskalatoru / Snimio Mateo LEVAK

Uz povijesni presjek brojnih kostima iz predstava i opera - iz "La Gioconde", "Ane Karenjine", "Amadeusa", "Adriane Lecouvreur", "Filumene Marturano", "Tosce" - najavljen je i program nove sezone Zajca pod nazivom "Transformacije" – koji se sastoji od mjuzikla, opera, modernih i klasičnih predstava, dramskog programaRIJEKA – Zapadni trgovački centar jučer je postao poprištem raskošne modne revije naziva ‘Zajc u ZTC–u’, na kojoj su snage udružili Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Hrvatski kulturni dom na Sušaku.


– Ovo je prilika da predstavimo modnu reviju povijesnih i kazališnih kostima, ali istovremeno i predstavimo našu novu kazališnu sezonu koja je upravo započela, a osim što će naša prvakinja kazališta Leonora Surian Popov i balerina Marta Voinea nastupiti jako nam je drago što nastupa čak trinaestero volontera. Mi kao kazalište jako volimo surađivati s lokalnom zajednicom, s volonterima, a i široj publici pokazati što radim, poručila je Katarina Mažuran Jurešić, organizatorica eventa i voditeljica programa razvoja publike u HNK-u.

Foto galerija: Zajc u ZTC-u: Predstavljeni povijesni kostimi i nova sezona riječkog HNK-a Foto: Mateo LevakDogađaj je popraćen uz pozamašan broj okupljenih, a modnom pistom najprije su se prošetali oni najmlađi – djevojčice iz plesne grupe Lorena – nakon kojih su zasjale riječke influencerice, a modnu reviju zaokružio je središnji događaj – predstavljanje povijesnih kazališnih kostima Zajca, koje su nosili volonteri HKD-a Sušak.


Foto galerija: Zajc u ZTC-u: Predstavljeni povijesni kostimi i nova sezona riječkog HNK-a Foto: Mateo Levak
– Program volontiranja na kulturnim događanjima nasljeđe je projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Program se pokazao uspješnim i odaziv građana je bio jako velik, pa je onda kao takav prepoznat i suradnja se nastavlja. Surađujemo sa mnogim ustanovama u kulturi, a volonteri su velika podrška u organizaciji kulturnih programa i sada imamo veliku čast da sa Zajcem oni odrade jednu raskošnu reviju, istaknula je Asja Brusić, voditeljica volonterskih programa HKD Sušak.


Uz mnogobrojne kostimirane volontere, glavnog aktera, Ivana pl. Zajca, utjelovio je Ivan Jakupanec, a jedan od prisutnih također je bio i Ivo Vidotto, novinar ‘La Voce del Popolo’, koji je za Novi list otkrio da mu je ovo prva modna revija u sklopu volonterskih angažmana.


– Ovo je jedan dio volontiranja u kulturi koji je vidljiv u javnosti, ali inače većina toga što radimo volontirajući u kulturi se ne vidi, zaključio je Vidotto.


– Ima jako lijepih i raskošnih kostima koji su se prošetali našom pozornicom kroz sve ove godine, istaknula je Surian Popov.


Uz povijesni presjek brojnih kostima iz predstava i opera – iz “La Gioconde”, “Ane Karenjine”, “Amadeusa”, “Adriane Lecouvreur”, “Filumene Marturano”, “Tosce” – najavljen je i program nove sezone Zajca pod nazivom “Transformacije” – koji se sastoji od mjuzikla, opera, modernih i klasičnih predstava, dramskog programa, od kojih je posebice istaknuta Talijanska drama.