Obiteljska destilerija

FOTO U Kašetici predstavljen goranski liker Lynx Craft Distillery, čarobnog je okusa

Katarina Bošnjak

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Maja Žulj Mihaljević i Marin Mihaljević Žulj mladi su bračni par goranskih korijena koji su lani u Lukovdolu otvorili svoju destileriju



Maja Žulj Mihaljević i Marin Mihaljević Žulj mladi su bračni par iz Zagreba, goranskih korijena, koji su prošle godine u Lukovdolu otvorio svoju destileriju Lynx Craft Distillery.


Foto galerija: Predstavljen goranski liker Lynx Craft Distillery Foto: Angela Maksimović


Riječ je o maloj obiteljskoj destileriji čiji proizvodi nose naziv po goranskom risu, a u proizvodnji se koriste autohtone biljke toga kraja.


Profesor za jaki alkohol


Da stvar bude još bolja, oboje su doktori biotehničkih znanosti s dugogodišnjim iskustvom – Marin je profesor za jaka alkoholna pića na Sveučilištu u Zagrebu i zaljubljenik u destilaciju, a Maja je svoju uspješnu znanstvenu karijeru zamijenila poduzetništvom.




Foto Angela Maksimović


Nedavno su napravili novi goranski liker, a riječ je o travarici u kojoj je kratko macerirano isključivo goransko bilje. Ovaj su liker predstavili u Kašetici primorsko-goranskoj u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.


U ime Primorsko-goranske županije nazočila je pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban te župan PGŽ Zlatko Komadina.


Predivna i motivirajuća priča


– Ovo je jedna predivna i motivirajuća priča, dvoje mladih znanstvenika, agronoma, zaljubljenika u prirodu uspjeli su napraviti jedan izvrstan spoj privatnog poduzetništva, promocije Risa koji je njihov zaštitni znak i turističke promocije.


Svojom ljubavlju, znanjem i umijećem napravili su gin i rakije, koje su uspjele spojite te čarobne okuse autohtonog bilja Gorskog kotara. Želim im puno uspjeha, veselje nam je ugostiti ovakve dobre poduzetnike – kazala je Alessandra Ban.



Ne samo da su otvaranjem destilerije na tržište dodali još jedan kvalitetan lokalni proizvod, već su uspjeli spojiti u posao svoje interese i strasti.


Osim novog likera, u ponudi imaju i dvije vrste gina – colour changing gin koji mijenja boju iz ljubičaste u rozu pri promjeni kiselosti te klasičnu ediciju gina.


Isključivo od goranskih trava


– Novi proizvod, goranska travarica rađena je isključivo od goranskih trava koje smo ubrali u okolici destilerije. Pokušavamo imati svoje sirovine, mali smo i nemamo za sada neke velike količine, trudimo se s ljudima imati kontakt tako da znaju tko stoji iza proizvoda, mislim da je to jako bitno.



Sretni smo da možemo ponuditi novu stranu Gorskog kotara, jednu novu priču i da osim tog turizma sudjelujemo zapravo u nekom uzdizanju te gastronomske scene.


U Gorskom kotaru baš ne uspijeva grožđe i nećemo biti poznati po vinu, ali svakako je dobar kraj za voće i destilate pa se veselimo dodati nešto novo u ponudu gorskog kotara – kazala je Maja, a složio se i suprug Marin koji je kazao kako je područje gorskog kotara savršeno za gin upravo zbog glavnog začina – borovice, odnosno brinja ili kleka kojeg su goranske šume pune.





Foto Angela Maksimović