FESTIVAL PALENTE I SIRA

FOTO Pola tone slavne palente kompirice: Grobničani i gosti uživali u sjajnoj gastromanifestaciji

Lucija Sučić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Najatraktivniji dio festivala je stresanje vele palente teške nevjerojatnih pola tone, koja se kuhala u pinjati od 700 litara, a koju su miješali vrijedni kuhari palentarima veličine vesla



Večeras se Trgom hrvatskih branitelja u Čavlima širio neodoljiv miris palente, skromnog i jednostavnog jela koje je svojevremeno othranilo stare Grobničane, a koje ima i svoj festival, i to 15 godina zaredom.



Festival palente i sira i ove godine opravdao je titulu najmasovnijeg događanja na Grobnišćini, a brojni Grobničani i ostali posjetitelji pokazali su da bogatu tradiciju ne daju zaboravu.




Svoju dugovječnost ovaj festival duguje prije svega uspješnoj suradnji Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, koje se iz godine u godinu izmjenjuju kao domaćini, a ove je neparne godine tradicionalno domaćin festivala bio TZ Čavle.



Program je započeo u popodnevnim satima strganjem krumpira, nakon čega je uslijedilo paljenje ognja, a u večernjim satima došlo je vrijeme za središnji i najatraktivniji dio festivala, stresanje vele palente teške nevjerojatnih pola tone, koja se kuhala u pinjati od 700 litara, a koju su miješali vrijedni kuhari palentarima veličine vesla.


Kada je palenta bila gotova, istresla se na drveni taruj promjera tri metra pomoću dizalice, na sreću i slast brojnih okupljenih! Porcija palente kompirice bila je 3 eura.



Inače, ove godine je Grozdana Rak, znana i kao ‘mama od palente’, otišla u zasluženu mirovinu te ju je zamijenio meštar od palente Loris Maršanić. Na pitanje ima li neki tajni začin, jednostavno je rekao: “Nema, treba samo delat!”.


Uz palentu na festivalu su se mogli degustirati i kupiti sirevi, prigodni suveniri i ostali proizvodi lokalnih proizvođača i OPG-ovaca.


Bogatog popratnog i zabavnog programa ni ovoga puta nije nedostajalo. Tako su posjetitelji mogli uživati u nastupima KUD-a Zvir i Plesnog centra Sirius, ali i tradicionalnim zvukovima harmonike za koje su se pobrinuli harmonikaši Sabbatini.



Tu su bile i igre po starinsku u organizaciji Društva naša djeca, a za atmosferu u kasnijim večernjim satima pobrinuli su se Gustafi i Dellboys band. Program je vodio Joso Krmpotić.


O važnosti ove manifestacije za zajednicu, ali i šire, osvrnula se i direktorica TZO-a Čavle Rea Čargonja.


– Palenta kompirica tradicionalno je i autohtono jelo izniklo iz štedljive tradicije starih Grobničana i zapravo ju ovom festivalom želimo popularizirati i spasiti od zaborava, kao i naš grobnički sir, te želimo tu tradiciju prenositi i na mlade generacije, tako da se ne bi zaboravilo u budućnosti.



 


O značaju ove tradicije progovorila je i čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić.


– Njegujemo taj stari običaj, to je ovdje uobičajeno jelo i drago nam je da se zbog festivala palenta toliko popularizirala da se sada nalazi kao sastavni dio svih grobničkih restorana, ali i šire.


Za zaključiti je da Grobničani znaju kako držati do tradicije na veoma zabavan način, a Festivalom palente i sira još jednom su pokazali svu raskoš gastronomske i kulturne raznolikosti kraja i posjetiteljima pružili jedinstveno i nezaboravno iskustvo.


Hvalevrijedna i dugogodišnja uspješna suradnja dviju prijateljskih općina i ove je godine odaslala poruku da Grobničani svoju tradiciju ne daju zubu vremena te da Grobnišćini nikada nije niti neće manjkati zabave i veselja!