SUŽIVOT

FOTO Plaža na kojoj se čuje i “av-av” i “bla-bla”. Na Brajdici već godinama prijateljuju ljudi, psi i – more

Šarlota Brnčić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Psima nije bitno kako izgleda plaža, ali bi vlasnicima bilo ugodnije da je sređena, kazao je Manfred koji je iz Austrije stigao na desetodnevni odmorKad živa u termometru neumoljivo raste, nema ničeg boljeg od traženja spasa u moru. Ako to učinite sa svojim najboljim, četveronožnim prijateljem, radosti i užitku nema kraja. Da je tome tako, zorno svjedoči itekako popularna plaža za pse na Brajdici koja je ovih dana dupkom puna.


Vole je i brojni Riječani, ali i turisti koji su u naš kraj stigli sa svojim ljubimcima. Plažom odjekuje lavež razigranih pasa koji jurcaju po šljunku, neumorno plivaju u moru, love loptice i druge igračke koji im bacaju vlasnici te se međusobno njuškaju i druže s drugim psima.


Slučajni kupači


Da, ponekad se psi zajure na tuđi ručnik ili se izlazeći iz mora “otresu” i tamo gdje ne treba, no većini kupača na ovoj plaži to ne smeta, osim ako se ne radi o turistima koji tu igrom slučaja “zalutaju”.


Foto galerija: Bili smo na psećoj plaži Brajdica Foto: Marko Gracin
– Nismo znali da se radi o plaži za pse. Tabela na kojoj to piše nije uopće dobro vidljiva. Trebali bi staviti malo veću oznaku. No, nama ne smeta što se tu kupamo. Evo, ova gospođa koja leži do nas s dva psa odmah nas je informirala o kakvoj je plaži riječ. Jasno nam je dala do znanja da se njezini psi vole “uvaliti” na tuđi ručnik. I da neprestano laju kad su na plaži. Jedan od njih je već u više navrata legao na naš ručnik, ali je jako drag. Sviđa nam se ova plaža pa mislim da ćemo, iako nemamo psa, i sutra doći. Jedino bi trebalo bolje urediti plažu. Misliti i na vlasnike, a ne samo na pse. Jasno, psima nije bitno kako izgleda plaža, ali bi vlasnicima bilo ugodnije da je sređena. Tu ispod ograde izgleda kao da će se urušiti zemlja. Mogli su podići zid, a možda i kakve betonske klupe gdje bi bilo zgodno za sjesti, kazao nam je Manfred koji je iz Austrije stigao na desetodnevni odmor.


Izbezumljeni Talijani


Za Riječane, upravo je ovo jedna od njima najomiljenijih plaža na koju dolaze gotovo svakodnevno. Eventualno kad su na godišnjem odmoru otputuju negdje izvan Rijeke, no kad se radi, obavezno je nakon posla s ljubimcem otići na kupanac na Brajdicu.


– Nikad mi nije teško, čak i nakon napornog radnog dana, osvježiti se s mojom Belom na ovoj plaži. Pa pogledajte je samo kako uživa. Već gotovo sat vremena ne izlazi iz mora. Dolazim nekoliko godina na ovu plažu, poznajem ostale kupače i njihove pse. Osim što nam ljubimci uživaju u morskim radostima, i mi imamo priliku uživati u druženju i razgovorima, istaknuo je Domagoj.


Prisjetio se i nedavne zgode ili možda bolje rečeno nezgode s talijanskom obitelji koja očito nije vidjela oznaku pred plažom.


– Talijani su imali četvero male djece koja se boje psa kao “vraga”. Očito nisu shvatili da su došli na plažu koja je namijenjena psima. Sve je bilo koliko-toliko u redu dok su na plaži bila samo dva psa i to na drugom kraju, na sigurnoj udaljenosti od njih, no kada je stigla domaća ekipa s razdraganom “hordom”, nastao je kaos. Njihova djeca su se toliko uplašila da su počela vrištati i plakati na sav glas, bježati po plaži, a kad smo im objasnili kakva je ovo plaža, istog trenutka su je napustili, ispričao nam je kroz smijeh Domagoj.


Pored kupača koji ovamo dolaze sa psima, na plaži svakoga dana kupanje i druženje ne propuštaju niti Riječani koji imaju druge ljubimce ili ih uopće nemaju.


– Ova plaža je za mene jedinstvena. Godinama se kupam upravo na njoj i ne bih je nikad mijenjala. Ostajem joj vjerna do kraja. Uglavnom se tu svi znamo i lijepo je kada se okupimo svakog ljeta. Nemam psa, ali to ovdje nije ni bitno. Nikome ne smeta što dolazim bez ljubimca, a i mene ne smetaju psi. Bude čak i smiješno kada te, dok ležiš, odjedanput “istušira” tuđi pas, no to su sve radosti i nestašluci pasje plaže, izjavila nam je Zrinka.