Benčić

FOTO Napreduju radovi na novoj riječkoj gradskoj knjižnici, evo kad će preseljenje u Art-kvart

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radovi bi trebali biti gotovi do polovice travnja, kako bi se ljeto iskoristilo da se obimna knjižna građa preseli u novi objektPolako, ali sigurno kraju se privode radovi na zgradi nove gradske knjižnice, prve prave središnje zgrade nove Gradske knjižnice Rijeka po čijem će dovršetku novi riječki kulturni kvart, Art – kvart Benčić dobiti jednu zaokruženu priču.


Foto galerija: Obilazak buduće riječke gradske knjižnice u izgradnji Foto: Marko Gracin


– Radovi na knjižnici u uznapredovaloj su fazi te bi, sukladno ugovornim obavezama s izvođačima, trebali biti gotovi do polovice travnja, odnosno prije ljeta kako bi se ljetni period iskoristio da se obimna građa Gradske knjižnice Rijeka preseli u novi objekt, rekao je danas gradonačelnik Marko Filipović prilikom jednog od posljednjeg obilaska prije otvaranja nove riječke Gradske knjižnice.


Investicija od 14.000.000 eura


Današnji obilazak vodili su Niko Cvjetković ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, a cijelom susretu pridružili su se i pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar i Irena Mijaljević, pročelnica i savjetnica za kapitalne razvojne investicije Odjela za komunalni sustav nadležan za uređenje okoliša.

– Cijela vrijednost investicije Gradske knjižnice Rijeka iznosi oko 14 milijuna eura, što je svrstava u jednu od najvećih investicija u kulturi od samostalnosti Republike Hrvatske, a Grad Rijeka, u sklopu Art-kvarta Benčić, dobit će najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj.Siguran sam da će mnogi Riječani i korisnici naše Gradske knjižnice biti oduševljeni kada knjižnica otvori svoja vrata, ostvari svoju punu funkciju i svojim se aktivnostima poveže s ranije otvorenom Dječjom kućom i Muzejom Grada Rijeke te Muzejom moderne i suvremene umjetnosti te da, u konačnici zaista dobijemo jedan kvart kulture koji smo dugo iščekivali, dodao je Filipović.


Kreće uređenje okoliša


Paralelno s izvođenjem unutarnjih radova, gradonačelnik Filipović najavio je i početak radova na uređenju okoliša, odnosno druge faze uređenja cijelog kompleksa Benčić koju će koordinirati gradski Odjel za komunalni sustav, dok je na samoj zgradi knjižnice angažiran Odjel za kulturu.– Bitno je prihvatiti i shvatiti da knjižnica djeluje isključivo u širem kontekstu i samo kao takva ima smisao. Uz radove koji se odvijaju u zgradi, postoji još niz paralelnih radnji koji su potrebni da bi knjižnica mogla u potpunosti zaživjeti u novom prostoru.


Riječ je o procesima koji traju već nekoliko godina, a koji se moraju savršeno odraditi kako bi funkcionirale u realnosti, rekao je Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.Najavljuje da će riječka gradska knjižnica dobiti novi vizualni identitet i mrežnu stranicu te znakovlje kojima će se označavati knjižnica.


Stvaranje nove, suvremene knjižnice


Kazao je kako je bilo potrebno opremiti 150 tisuća svezaka RDIF opremom, odnosno novim sustavom signatura, ali isto tako dati im novi kontekst i smisao.– Mi ne selimo knjižnicu iz jednog prostora u drugi, već uistinu stvaramo novu, suvremenu knjižnicu koja može funkcionirati u kontekstu vremena u kojem živimo, a nadam se i knjižnicu koja će nam svima biti od koristi i na koju ćemo biti ponosni, zaključio je Cvjetković.Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke ovom je prilikom istaknuo da, dovršetkom zgrade Gradske knjižnice, kulturni život Riječana više nikada neće biti isti.


– Poprilično sam uzbuđen s obzirom na to da, od otvorenja MMSU 2017. godine, Palače šećerane 2020. i Dječje kuće 2021., ovim obilaskom najavljujemo četvrto veliko otvorenje koje će zaokružiti priču Rikarda Benčića, rekao je Šarar.Dodaje kako dizajn svih objekata odražava hommage industrijskoj povijesti te mu je drago što je duh prostora zadržan i u njegovoj novog namjeni.


Zgrada se nalazi u samim završnim radovima te je na 90 posto dovršenosti, a potrebni su joj još neki preduvjeti poput uspješne nabave opreme da se u ranoj jeseni knjižnica preseli, rekao je Šarar.


Sve novine nove Gradske knjižnice


Buduća Gradska knjižnica ukupne površine 4.530 metara kvadratnih sastojat će se od suterena, u kojem će biti smještena strojarnica, prizemlja i tri etaže koje će biti povezane stubištem i liftovima.U novu knjižnicu ulazit će se s trga Art kvarta Benčić, a zamišljena je tako da funkcionira po etažama, ali kao cjelina.


Prizemlje, u kojem će se nalaziti i informacijski centar odnosno središnji korisnički pult, bit će namijenjeno onim najživljim aktivnostima.


Novina će svakako biti prvi odjel za mlade, posebno osmišljen za dobnu skupinu od 15 do 30 godina, sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te filmska i “gaming” soba, a nastavljat će se na koncept glazbenog stvaralačkog prostora.To znači da će nova zgrada knjižnice pružati i prostor za glazbeno uređivanje, probe bendova i LP sobu, odnosno slušaonicu s ponudom ploča.


Sadržaji po katovima


U prizemlju će se još nalaziti i čitaonica namijenjena čitanju dnevnog tiska, prostor multifunkcionalne dvorane za razne susrete te odjel za slijepe i slabovidne osobe opremljen potrebnom audio-vizualnom i knjižničkom opremom.


Na prvom će se katu nalaziti beletristika, odnosno središnji dio ponude književnosti, dok će se na drugom katu nalaziti odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim prostorima za tihi rad i učenje.


 


Na trećem katu, u potkrovlju, smjestit će se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka, ali i prva računalna učionica namijenjena edukacijama građana i stručne zajednice, opremljena modernim sadržajima. 


Zanimljivo je da će sve posudbe i povratke korisnici moći samostalno obavljati.


Na ulazu u zgradu nalazit će se digitalni knjigomat koji će u funkciji biti tijekom cijelog dana, a bit će spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga, dok će na svim korisničkim etažama postojati uređaji za samostalno zaduživanje i razduživanje građe.


U konačnici, dovršetkom i preseljenjem svih odjela Gradske knjižnice Rijeka građani Rijeke dobit će jednu suvremenu i funkcionalnu knjižnicu, što će, nadamo se privući i veći broj korisnika i novih članova.