
Foto Vedran Karuza
Zbog zahvata na čeličnoj konstrukciji mora se ići u izmjenu građevinske dozvole
povezane vijesti
Građevinski zahvati unutar prvog paviljona na riječkoj tržnici u punom su zamahu, ali je cijeli projekt sada zaokružen u smislu vizualizacije izgleda budućeg prostora i samog brandinga – Gastroteka Pavil1on, pod kojim će ovaj objekt primiti svoje prve posjetitelje i goste tijekom prve polovine iduće godine.
Premda su ranije najave i očekivanja samih investitora, riječke tvrtke Parve, išle u pravcu da će paviljon zasjati u novom ruhu najkasnije do kraja godine, tijekom adventskih događanja, u tome se ipak neće uspjeti jer se zbog zahvata na čeličnim konstrukcijama mora ići u izmjene i dopune građevinske dozvole izdane u lipnju ove godine, doznajemo od direktora i jednog od osnivača tvrtke Parve Matije Blaževića. U tijeku su pripreme za podnošenje zahtjeva, što će cijelu realizaciju zasigurno pomaknuti prema idućoj godini, koliko i za kada, ovisit će o brzini cijelog postupka.
– Jako vjerujemo u ovaj projekt i cilj nam je kvalitetno ga pripremiti i odraditi, bez improvizacija, ističe Blažević.
Voditelj projekta Gastroteka Pavil1on Marko Baljak pojašnjava da su izmjene građevinske dozvole uvjetovali zahvati na čeličnoj konstrukciji za koje se uvidjelo da se fizički neće moći odraditi kako se prvotno planiralo, već na novi način, a što onda znači i promjenu izvedbenog projekta. Ništa neuobičajeno kad je riječ o tako obimnim zahvatima tako velikih prostora kao što je Paviljon 1 na centralnoj riječkoj tržnici, povijesne građevine koja datira još iz 19. stoljeća.
Od naših sugovornika doznajemo kako je sve usuglašeno s nadležnim službama Grada Rijeke, Rijeka plusa i konzervatora, a šira javnost i sama se može uvjeriti i vidjeti kako se odvijaju radovi na uređenju prvog paviljona, što je ujedno i dobar marketinški potez, kroz objave na svim relevantnim društvenim mrežama gdje se sadržaj redovito ažurira.

Građevinski zahvati u punom zamahu / Foto Vedran KARUZA
Neosporno je da tvrtki Parve, koja je izlicitirala taj objekt kojim upravlja Rijeka plus prošle jeseni, nije u interesu bilo kakvo prolongiranje, no Blažević je ustrajan u tome da je prioritet da se posao na uređenju odradi kvalitetno. Prema ugovoru o zakupu prvog paviljona, tvrtka Parve od svibnja ove godine, kada je obavljena primopredaja prostora, u obvezi je plaćanja najamnine koja za tih 943 četvorna metra prizemlja i prvog kata mjesečno iznosi 15.276 eura, uvećano za PDV.
Iz vizualizacije budućeg uređenja paviljona vidljivo je da će se nastojati maksimalno iskoristiti prirodni izvori svjetlosti kroz krovište i prozore. Umjesto starog stubišta u sredini paviljona, koje je sada srušeno, cirkulacija ovim prostorom ubuduće će se odvijati dvama novim stubištima, koji će biti primaknuti bliže ulazima u paviljon. Osim što su ih nametnuli aktualni sigurnosni uvjeti, ovim građevinskim zahvatom oslobodio se središnji dio paviljona u prizemlju i na katu za zajedničke prostore u kojima će biti postavljeni stolovi za ugostiteljsku ponudu. Na prvom katu taj će zajednički prostor biti nešto veći, s oko 160 sjedećih mjesta za one koji požele uživati u ponudi dviju kušaonica vina i craft piva, koje su planirane na gornjem katu, te još tri ugostiteljska objekta, uz Pop-up kutak koji je zamišljen da u njemu gostuju renomirani, ali i oni manje poznati, pa i samouki kuhari. Na prvom katu bit će smještena i manja pozornica za razne glazbene i ine evente koji se planiraju organizirati.

Foto Vedran KARUZA
U prizemlju stasajuće Gastroteke Pavil1on posjetiteljima će biti ponuđeno ukupno četrnaest punktova, s ponudama hrane, pića, ali i lokalnih autohtonih proizvoda. Plan je da cijeli taj prostor upotpunjuje i obilje ukrasnog zelenila.
Sam omjer ugostiteljskih i trgovačkih djelatnosti, kao i kušaonice bio je definiran natječajem za zakup, a ideja je ljudi iz tvrtke Parve da se iz tih zadanih kriterija građanima i posjetiteljima Rijeke po pristupačnim cijenama pruži što šarolikija lepeza ugostiteljske ponude, da se unese i dašak i nekih svjetskih kuhinja, naravno, uz uvijek popularne i rado viđene domaće specijalitete. Sličan princip vrijedit će i za buduće trgovačke punktove unutar paviljona.
Razgovori oko zakupa preostalih slobodnih punktova, bokseva, prosječne veličine 13 četvornih metara, kaže Blažević, idu dobro i svojim tijekom, a s budućim podzakupcima potpisuju se ugovori na pet godina, uz mogućnost produženja za još pet.