Ublažavanje mjera

FOTO Korzo opet živnulo uz kavu sa suncem i osmijehom: ‘Mnoge od ovih ljudi nisam vidio već tri mjeseca’

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Uglavnom idu kave, malo smo si i nazdravili. Ljudi uporno žele platiti, ali mi smo ih odlučili počastiti za zahvalu što su nam došli. Sretan sam što vidim osmijehe ljudi jer mnoge od njih već tri mjeseca nisam vidio, kazao nam je Tomislav Kovačević, vlasnik bara Three Monkeys



RIJEKA – Dogodilo se na jučerašnji dan, 15. veljače u Rijeci, kad su ublažene stroge mjere za ugostitelje, pa su kafići opet počeli posluživati piće, ali za van. Ljudi je bilo puno, puno se kava ispilo, ali nije se čuo onaj poznati zveket metalne žličice o šalicu za kavu. Jer, kava se posluživala i sve do 28. veljače posluživat će se u kartonskim čašama, a drvene žličice i šećer gosti si s priručnog pulta uzimaju sami.
Ispred Malog caffea bio je priručni pult, kao i ispred svih drugih kafića.


– Ča moremo ča naručit? – zbunjeno pitaju gospodin i gospođa. Kako i neće biti zbunjeni, pa kad su zadnji put naručili nešto u kafiću?


– Kako da ne – govori im vlasnik Alvin Bolić.




– Ča imate?


– Imamo sve, od toplih i hladnih napitaka, alkoholnih i bezalkoholnih, pa do u beskraj.


Nakon dužeg razmišljanja gospodin i gospođa neodlučno se odlučuju za mali makijato s hladnim mlijekom i espresso. Bolić strpljivo čeka da im pokaže da su im bijeli i smeđi cukar i natren na pultu, da si to moraju uzeti sami, isto kao i drvene žličice. Pult je zapravo za samoposluživanje. Umjesto »dobrodošli«, na vratima je zalijepljen papir s obavijesti – zabranjeno zadržavanje ispred objekta.


Foto galerija: Otvaranje kafića s "napitcima za van" oživjelo centar Rijeke Foto: Sergej Drechsler


Krenulo dobro


Pitamo Alvina za zdravlje, konobarsku i poduzetničku sudbinu i život u doba pandemije i lockdowna.


– Ma nemam ti što pametno za reći, a neću biti prost. Nismo mi trgovci, mi smo ugostitelji. Ovo je kap u moru ničega. Ne znam što bih rekao, izgubio sam se, tri mjeseca sam kući, doveden sam na prosjački štap, kaže Alvin Bolić.


– A dolaze li ljudi puno, pitam ga.


– Ma slabo, ali danas je tek prvi dan, vidjet ćemo. Evo sad je 11 i pol, sunce će za desetak minuta zaći iza robne kuće, pa ćemo vidjeti.


Poželjesmo mu sreću i produžismo do Fiorello puba. Vlasnik Dalibor Blagojević nešto je veseliji od prethodnog ugostitelja.


– Krenulo je očekivano dobro, bit ćemo na sto kava dnevno kad je lijepo vrijeme, a bili smo na 500. E sad, koliko ćemo zaraditi i koliko će nam se to isplatiti, vidjet ćemo. Sad ćemo prva dva dana raditi do 20 sati, kaže nam i naglašava da 90 posto prodaje čine kave.


– Ovako je trebalo biti otpočetka. Glupo mi je objašnjenje stožera da na početku nisu mogli biti otvoreni kafići jer oko onih lokala, a bilo ih je tri koji su imali registraciju za hranu, oko njih je bila gužva. To je bio čovjek na čovjeku, a ovako bi taj isti broj ljudi bio na 20 lokacija i bila bi manja gužva, kaže nam, a mi ga pitamo hoće li netko radije kupiti pivo u dućanu ili kiosku, kad već ne može sjesti na terasu, a upola je jeftinije u dućanu.


Špica i kavica


– Ja ću radije pivo kupiti u kafiću, zbog ugostitelja, ali sad mi je još rano. I nadam se da će to i drugi građani činiti, umjesto Dalibora nam je odgovorio gost Fiorella, ali gost za van – Saša.


»Kava za van i sve ostalo«, »Sve za van«, piše ispred Puccija.


– Pomalo ide, početak je tek, prvi dan je, ništa konkretno ne možemo reći, te mjere su pomogle, jer da nije bilo mjera, bio bi kraj, smatra vlasnik Puccija Sebastian Milun.


U Pucci je Milan Rukavina došao na kavu s prijateljem, zapravo ispred Puccija su se dogovorili za kavu.


– I što sad? Nije definirano to »za van«, pojma nemam gdje da stanemo, i na kojoj razdaljini da međusobno stojimo, gdje da odložimo kavu?


Ovo jest mjera za pomoć, lokali su mjesta za druženje pa je dosta nejasno u kojoj mjeri je ovo ostvarivo, ali svakako je prvi impuls. Čudno je, svi smo prvi put u ovoj situaciji, vidjet ćemo koliko će ovo ugostiteljima pomoći, kazao nam je ovaj Riječanin.


Marti Filipović i Danijeli Šarolić definicija pojma »za van« ne treba.


– Jako nam je lijepo, špica, kavica i eto, kaže Marta. Nedostajali su joj, kaže, kafići.


– Pa i sad kao da ne rade. Nema glazbe, nema ulaska, sjedenja, pa ni okupljanja ispred, sliježemo ramenima.


– Ma da, ali ipak je sve živnulo, gušt je naručiti kavu u kafiću, vesela je Marta.


Danijeli je pomalo svejedno, ona se već odvikla od kava po kafićima.


Počastili goste


– Stvarno sam se odvikla, ali i prije sam uglavnom uzimala kavu za van pa za mene ovo i nije neka promjena, osim što je grad sad prepun ljudi, rekla nam je Danijela, a nju i Martu sreli smo ispred Three Monkeys bara koji je preko noći postao poznat u Hrvatskoj nakon što je njegov vlasnik Tomislav Kovačević javno zamolio da se HDZ-ovci klone njegove kafane, a potom dobio i prijetnje.


– Ima li HDZ-ovaca?


– Skrivaju se. Šalim se, sve je u redu, želim sve ovo ostaviti iza sebe, rekli smo što smo imali za reći, nastavljati diskusiju nije potrebno, svaka strana je rekla svoje i život ide dalje. Ljudi su prepoznali trud i borbu, netko se može, a netko i ne mora slagati sa mnom, ali ja imam pravo na svoj stav kao što ga imaju i oni. Rekli su ga javno, ja sam odgovorio i bacio lopticu i čekam sad da se netko iz HDZ-a javi, a mislim da neće jer nema više smisla, kazao nam je jučer Kovačević koji je sve goste častio.


– Uglavnom idu kave, malo smo si i nazdravili. Ljudi uporno žele platiti, ali mi smo ih odlučili počastiti za zahvalu što su nam došli, i nadam se da će se sve brzo vratiti u kolotečinu. Sretan sam što vidim osmijehe ljudi jer mnoge od njih već tri mjeseca nisam vidio, jako su mi nedostajali, kazao nam je Kovačević. I vlasnik Boe Alen Lisac jučer je častio sve goste.


– Ljudi bi ljudima trebali biti najvažniji! Život teče kao najbrža rijeka i često nas zaslijepi konstantnim problemima, nedoumicama, preprekama, tako da nismo u stanju obratiti pažnju na najvažnije elemente življenja, a to su ljubav, razumijevanje, suosjećanje, pomaganje.


Nema ništa važnije od toga. Zato sam odlučio da u ponedjeljak Club Boa Rijeka poklanja svim svojim gostima besplatnu kavu povodom ponovnog početka rada. Nek to ujedno bude vjesnik nekih boljih vremena, napisao je Lisac na Facebooku, a dobre vijesti brzo se šire.


Ispravljena nepravda


Svoje je lokale po novim mjerama jučer otvorio i predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.


– Ovime nije napravljen nikakav ustupak, samo je ispravljena jedna velika nepravda da dio objekata može izdavati proizvode na pragu, a drugi ne, i ovim omekšavanjem mjera došli smo do zaključka da svi mogu raditi u skladu s protupandemijskim mjerama. A nadam se da ćemo uskoro razgovarati i o pravednoj nadoknadi i obeštećenju vlasnika objekata koji do sada nisu mogli raditi, kaže Jakominić.