Dašak prošlosti

FOTO Izložba “40 kostima za 40. Riječki karneval” krasi dvije gradske lokacije

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložbu je moguće razgledati u Tower Centru Rijeka, a ovih dana i u izlogu bivše Stare Name na KorzuŽeleći obilježiti jubilarnu 40. obljetnicu Riječkog karnevala Riječka udruga karnevalista pripremila je prigodnu izložbu naziva “40 kostima za 40. Riječki karneval” koja će u ovom karnevalskom razdoblju krasiti dvije gradske lokacije, Tower Centar Rijeka i izlog bivše Stare Name na Korzu.


Dašak prošlih karnevala


Dašak prošlih karnevala kroz četrdesetak šarenih i šarolikih kostima donijelo je više od tisuću zaljubljenika u maškare i Riječki karneval, okupljenih u Riječku udrugu karnevalista, ali i njihovi prijatelji iz karnevalskih grupa riječkog prstena, a dio izložbe koji se sastoji od deset kostima danas je svečano otvoren na drugom katu Tower Centra Rijeka.

– Riječka udruga karnevalista, koja okuplja dvadesetak karnevalskih grupa i veliki broj zaljubljenika u karneval, htjela je na neki način obilježiti 40. obljetnici Riječkog karnevala te se prisjetiti veselih i razdraganih trenutaka prošlih karnevalskih godina.


Izložbu smo pripremili na dvije gradske lokacije, a okupili smo četrdeset kostima, većinom onih članova naše udruge te ostalih riječkih karnevalskih grupa i grupa iz riječkoga prstena, koje su svojevremeno na povorkama mamile uzdahe i poglede na našem Korzu, kazala je Maja Stepančić, predsjednika Riječke udruge karnevalista.Dodaje da će tridesetak kostima ovih dana uljepšati i izloge bivše Stare Name na Korzu. Ovom se prilikom zahvalila Turističkoj zajednici grada Rijeke, Tower Centru Rijeka i Gradu Rijeci što su im omogućili da uspješno realiziraju svoju ideju.


Dio veselja i maškaranog šušura


Maja Baković voditeljica Tower Centra Rijeka na današnjem je otvaranju izrazila zadovoljstvo što su dobili priliku dio veselja i maškaranog šušura Riječkog karnevala prenijeti i na hodnike njihova centra.– Nadam se da će posjetitelji našeg centra uživati u izložbi karnevalskih kostima te da će mnogima poslužiti kao inspiracija u odabiru maske za ovogodišnji Riječki karneval, kazala je Baković.


Dodaje da se izložba karnevalskih kostima može pogledati na drugom katu Tower Centra Rijeka sve do 20. veljače ove godine.


– Ovom izložbom ljudi imaju priliku izbliza vidjeti karnevalske kostime u čiju je izradu uloženo puno truda, rada, financija i vremena.


Nadam se da će mnogi uživati u njima i da će im izložba zagolicati maštu te poslužiti kao inspiracija, ali i motiv za dolazak na jubilarnu 40. Međunarodnu karnevalsku povorku, poručili su Meštar Sandi i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Maja Babin.


Rijeka ima tisuće i tisuće maski


Otvaranje izložbe koja govori o četiri desetljeća dugoj tradiciji Riječkog karnevala teško da bi mogla proći bez dugogodišnjeg sudionika svih maškaranih povorki, Meštra Tonija.– Rijeka ima tisuće i tisuće maski, i to fantastičnih maski koje su kroz godine prošle našim Korzom.


Izložba koja okuplja kostime koji su obilježili Riječki karneval savršen je način kako prikazati četrdeset godina dugu tradiciju, rekao je Meštar Toni.


Pozvao je sve da se pridruže manifestacijama koje predstoje, od Dječje maškarane povorke do velike Međunarodne karnevalske povorke koja će 19. veljače obilježiti svoju jubilarnu 40. obljetnicu.