Fascinantan svijet

FOTO Exportdrvo postalo veliki znanstveni laboratorij. Pogledajte kako je bilo na Noći istraživača u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Stotinjak znanstvenika s deset fakulteta Sveučilišta u Rijeci na 19 znanstvenih postaja otkrilo je dio svojih "tajni"RIJEKA – Koliko znanost može biti zabavna i intrigantna, uvjerili su se mnogobrojni Riječani čiji su putevi vodili u zgradu Exportdrva gdje se održala Europska noć istraživača.


Stotinjak riječkih znanstvenika na 19 znanstvenih postaja je tijekom petosatnog programa građanima svih uzrasta otkrilo tek dio onoga čime se svakodnevno bave, a posjetitelji su imali priliku i sami se okušati u raznim znanstvenim eksperimentima.


Foto galerija: Noć istraživača u Rijeci Foto: Ana Križanec


Znanstvenici deset fakulteta Sveučilišta u Rijeci pokazali su zabavnu stranu svog rada, a osim eksperimenata organizirane su i interaktivne radionice, igre, edukativne izložbe i predavanja.


U 26 gradova
Riječ je o manifestaciji koja se tradicionalno organizira posljednjeg petka u rujnu, istovremeno u 26 europskih gradova, a osim u Rijeci, višesatno druženje sa znanstvenicima organizirano je i u Puli, Zadru, Splitu te Dubrovniku.


Krstareći među znanstvenim postajama građani su mogli saznati što nas razlikuje od banane, što vinske mušice rade u laboratoriju, ali i kako nastaju galaksije, što je fluorescencija te kako se koristi u medicini, zašto dolazi do poplava.


Mogli su dobiti odgovore na pitanja i kako funkcioniraju bespilotne letjelice ili kako različite stvari iz naše okoline izgledaju kada ih povećamo desetke tisuća puta.Bila je to prilika i da se zaviri u nanosvijet zahvaljujući izložbi Fakulteta za fiziku jer, kako je pojasnila izv. prof. dr. Ivana Jelovica Badovinac, laboratoriji tog fakulteta posjeduju toliko velike instrumente da ih nije bilo moguće donijeti u Exportdrvo.


– Stoga smo osmislili izložbu. Pored toga posjetitelji se mogu okušati u slaganju puzli ili igri memori, a najbrži će na kraju večeri biti nagrađen malim dječjim mikroskopom. Izvodimo i pokuse s tekućim dušikom, pokuse s različitim materijalom, kao i one iz područja magnetizma, objasnila je izv. prof. dr. Jelovica Badovinac.


Matineja za školarce


Nije samo Fakultet za fiziku nagrađivao posjetitelje jer činili su to i drugi znanstvenici, a svi oni koji su pri izlazu sudjelovali u anketi, kući nisu otišli praznih ruku. I matematika je sinoć pokazala svoju zabavnu stranu jer je Fakultet za matematiku ponudio niz edukativnih igara, ali i pogled na matematički algoritam kroz VR naočale.Za one koji su željni dijeljenja pravde Pravni je fakultet simulirao sudnicu, a tema je, prema riječima prodekanice za znanost, prof. dr. Ivane Kunda, bila cyber bullying.


– Odlučili smo se za tu temu jer je aktualna među djecom i mladima, a problematiziramo ismijavanje vršnjaka na društvenim mrežama. Cilj je utvrditi gdje je granica između neslane šale i zlostavljanja, objasnila je prof. dr. Kunda.


Posebnost ovogodišnje riječke Europske noći istraživača bila je i matineja manifestacije koja je tijekom jutra okupila dvjestotinjak školaraca. Za njih su riječki znanstvenici pripremili poseban jutarnji program.Europska noć istraživača se organizira u okviru Horizon Europe projekta »Reconnect Science with the Blue Society – Blue-connect« koji okuplja devet partnerskih institucija: Sveučilište u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Jurja Dobrile u Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP-RI.