Kreativna vježba

FOTO Bili smo na riječkom stripaškom maratonu: Puna 24 sata crtanja stripa na temu nostalgije

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izazov je inicijalno osmislio strip-autor Scott McCloud 1990. godine kao kreativnu vježbu u kojoj sudionici imaju cilj nacrtati 24 stranice stripa unutar 24 sataU prostorima udruge Društva za istraživanje i potporu (DIP) održan je kulturni događaj »24-satno crtanje stripa« koji se na razini cijele Hrvatske održava u isto vrijeme.


Foto galerija: Riječko “24-satno crtanje stripa” Foto: Ana Križanec


Izazov je inicijalno osmislio strip-autor Scott McCloud 1990. godine kao kreativnu vježbu u kojoj sudionici imaju cilj nacrtati 24 stranice stripa unutar 24 sata, a u Hrvatskoj ona je zaživjela zahvaljujući inicijativi Darka Macana – s održavanjem je započela u Zagrebu 2010., a već sljedeće godine priključuju se Split i Osijek.

– 24-satno crtanje stripa je maraton stripa koji funkcionira kao vježba za sposobnost crtanja pod ograničenim vremenom. Ove godine maraton stripa održava se u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, a pridružila nam se čak i Ljubljana. Dakle, širimo se i izvan Hrvatske.U Rijeci je ovo druga godina zaredom, prošle godine bilo je toliko ljudi da smo na čak dvije lokacije djelovali – jedna uključuje i prostor DIP-a, u kojemu se nalazimo upravo, tako da bih ovim putem zahvalila Udruzi DIP koja nam je pružila krov nad glavom, ali i neizmjernoj potpori svih, zbog čega se stvarno veselimo nastaviti ovaj događaj i razvijati ga u sve širem smislu, poručila je Ana Marija Lončar koja je skupa s Korinom Hunjak odgovorna za organizaciju riječkog ogranka kreativnog događanja.Kako doznajemo, ove godine manifestacija broji 10-15 polaznika, od kojih se dio uključio uživo, a dio online te je cilj da u dvadeset i četiri sata mladi kreativci naprave strip na određenu temu – a ove godine to jest tema nostalgije.Međutim, kako tvrdi Lončar, ono što je doista najvažnije kod same manifestacije jest produktivno druženje i umrežavanje mladih umjetnika koje će naposljetku biti dokumentirano na stranicama organizacije.– Generalni konsenzus je da se na svakoj lokaciji stripovi skeniraju, a oni koji rade od doma da svoju skeniranu verziju pošalju nama i u dogovoru s umjetnicima to učitamo u digitalnu arhivu na stranicama ‘24-satnog crtanja stripa’. Tradicija je takva da se sve sačuva, ističe Lončar.– Stripaši se nađu i u dvadeset i četiri sata nešto nacrtaju, usput se malo druže, zezaju, pojedu, odspavaju – to je baš lijep način za provest vikend za sve kreativce i sve one koji se tako osjećaju, zaključuje.