Festival znanstvene fantastika

FOTO Atraktivno “cosplay” natjecanje na Rikonu. Pobjedu odnijela “vještica Ranni” iz popularne videoigre

Marko Dobrecović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Cosplay je revija na kojoj se sudionici pojavljuju kao neki od mnogobrojnih likova iz svijeta fantastikeDrugi dan konvencije fantastike „Rikon“ bio je upotpunjen uzbuđenjima večernjeg cosplay natjecanja. U kulminaciji večeri, nagradu Best-in-show za najbolji cosplay večeri zaslužila je Korina Cvijanović utjelovivši lik vještice Ranni iz video igre Elden Ring.


Cosplay je revija na kojoj se sudionici pojavljuju kao neki od mnogobrojnih likova iz svijeta fantastike i znanstvene fantastike. Poznata forma svih svjetskih konvencija fantastike već godinama se može vidjeti i na domaćem Rikonu, a atmosfera subotnjeg cosplayja dokazala je da su sudionici svake godine sve umješniji u svojim performansima. Povrh raskošnih kostima, koji često dolaze vlastitoj u izradi samih sudionika, u ovoj vrsti javnog nastupa vrlo je važno preuzeti karakter odabranog lika.


Foto galerija: Cosplay natjecanje na Rikonu Foto: Mateo Levak


Za razliku od prošlih godina, vodstvo Rikona ove je godine podijelilo natjecatelje cosplayja u dvije kategorije. Natjecatelji iz apprentice lige nemaju mnogo cosplay utakmica u nogama, stoga su takvi smješteni u kategoriju za sebe. Svojsku konkurenciju činili oni prekaljeni cosplayjeri koji su i u prošlosti osvajali nagrade. Takvi su se natjecali u master ligi, ali uređenih kostima, kreativnih nastupa i zalaganja nije nedostajalo u obje konkurencije.
U raspletu cosplay dijela večeri, prva nagrada stručnog žirija u konkurenciji master lige otišla je u ruke Korine Cvijanović, dok je drugu nagradu publike zaslužila Monika Majstorović. Nagradu publike također je osvojila Korina Cvijanović te tako na najbolji mogući način iskoristila subotnju večer.


Korina kaže da je ovaj kostima izrađivala mjesec dana, a da je ovakve priredbe vesele jer može izaći iz svoje zone komfora.


-Ja sam danas Ranni iz Elder Ringa. To je lik koji u navedenoj video igrici igračima zadaje zadatke. Svaki put kada se natječem na cosplayju, ulazim u mistične likove koji su uvijek na granici između dobra i zla, ako ne i na samoj zloj strani. Osim toga, Ranni ima veliki šešir kojeg sam htjela izraditi. U svojoj sam prirodi veoma povučena i rijetko kada izlazim pred veću grupu, a cosplay je to vrijeme kada mogu biti svoja suprotnost. Idem na konvencije gdje je velika grupa ljudi i često se fotografiram s njima, stoga mi paše da i lik kojeg utjelovljujem bude moja suprotnost, kazala je Korina Cvijanović.


Svečano je bilo i na dodjeli nagrada u kategoriji apprentice lige. Prva nagrada žirija u ovoj konkurenciji otišla je Kristini Lazić, drugo mjesto pripalo je Mariji Atamanovoj, dok je nagradu publike zaslužila Vanessa Jezidžić. U ovoj se ligi dijelila i motivacijska počasna nagrada koja je otišla u ruke dua kojeg čine Lea Pungerčić i Kaja Povšić.


Najbolja iz apprentice lige Kristina Lazić odabrala je biti Kafka, a nagrađena dodaje da joj je ovo prvi nastup na cosplay revijama.


-Ja sam Kafka iz video igrice Honkai: Star rain. Taj je lik dosta nihilistički, ali također neustrašiv. Sliči Franzu Kafki, stoga je po njemu i dobio ime. Puno je lakše kada je na pozornici moj lik, a ne zapravo ja. S tom sam se mišlju penjala na pozornicu, a budući da je Kafka lik bez straha, baš sam takva bila i ja. Ovaj kostim je nastajao kroz mjesec dana. To je uglavnom rabljena odjeća koju sam prilagođavali po potrebi lika. Povrh mojih kostima za Noć vještica, ovo mi je prvi službeni nastup na cosplayjima, dodala je Lazić.