Nije dugo trajalo

Fontana pred kazalištem opet je u kvaru i treba sanaciju. Dugi i skupocjeni radovi završeni su – lani u srpnju

Bruna Matičić

Foto Bruna MATIČIĆ

Foto Bruna MATIČIĆ

U tijeku je otklanjanje kvara na fontani na Kazališnom trgu, a radove na otklanjanju kvara obavlja izvođač radova koji je po ugovoru dužan otkloniti kvarove koji se dogode u jamstvenom roku, navode iz Odjela za komunalni sustav Grada RijekeRIJEKA  Nakon dugotrajnih i skupocjenih radova, u potpunosti završenih u srpnju prošle godine, novouređena fontana sa skulpturom Dušana Džamonje na trgu ispred HNK-a Ivana pl. Zajca je u kvaru i potrebna joj je sanacija.


Iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav kazali su kako je početkom ove godine uslijed vremenskih neprilika, a zbog obilnih kiša i podizanja nivoa podzemnih voda, odnosno mora, došlo do plavljenja strojarnice i prekida strujnog kruga zbog čega je rad fontane zaustavljen kako bi se obavila sanacija.


Također, podsjećaju kako je uređenje fontane ispred HNK-a Ivana pl. Zajca, odnosno Džamonjine fontane, obavljeno u sklopu 2. faze uređenja Kazališnog parka, a cjelokupni radovi dovršeni su krajem srpnja prošle godine. Otada, kažu, fontana radi prema različitim programiranim režimima, odnosno programira se rad osvjetljenja, kao što je dnevni, noćni, svečani i ostali prigodni načini te načini rada samih mlaznica.


Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER
 


Inače, ovaj je prostor bio više mjeseci pod radovima i obuhvaćao je izgradnju novih vodova električne i vodne infrastrukture, hortikulturno uređenje ovog dijela parka te popločenje pješačke zone, a iznos je cijele investicije koštao 4 milijuna kuna. Za potrebe rada fontane tada je ugrađena i nova strojarnica kao podzemna prostorija u njezinoj blizini u koju je smještena oprema, odnosno mikroprocesorski kontrolni uređaj koji je ove zime popljavljen.


– U tijeku je otklanjanje kvara na fontani na Kazališnom trgu, a radove na otklanjanju kvara obavlja izvođač radova koji je po ugovoru dužan otkloniti kvarove koji se dogode u jamstvenom roku, navode iz Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke te dodaju kako će sanacija biti gotova krajem ožujka, kada će se fontana ponovno staviti u funkciju.