Donatori kampanja

Financijer Davora Štimca želi zaposliti Filipince u Rijeci: “Mogli bi pomoći i u demografskoj obnovi”

Portal Novi list

Davor Štimac i Dejan Bosak / Foto Marko Gracin, Pixsell

Davor Štimac i Dejan Bosak / Foto Marko Gracin, Pixsell

Od 2018. godine do danas doveo sam ih tristotinjak u Hrvatsku. Ne samo da nam mogu pomoći pogurati gospodarstvo, nego bi to mogli i u demografskoj obnovi, rekao je Dejan Bosak, donator Davora Štimca i Vesne Škare OžboltDržavno izborno povjerenstvo (DIP) u ponoć je objavilo financijska izvješća političkih stranaka i pojedinaca na lokalnim izborima. Ovo su tek prvi izvještaji koji su se trebali podnijeti do 7. svibnja, a sadrže podatke o primljenim donacijama, troškovima izborne promidžbe te o iznosu cijene i ostvarenog popusta u cijeni za medijsko oglašavanje.


Pojedini kandidati dosad nisu prijavili ni lipe donacija, njihovi plakati i reklame su jasno vidljive, ali u izvještajima su stavili – nula kuna za troškove. Stvar je u tome što sve financijere i troškove kampanja kandidati moraju objaviti u konačnim izvještajima, trideset dana nakon izbora, odnosno sredinom lipnja.


Naime, uvijek se može dogoditi da im određene fakture i donacije mogu doći tek nakon 7. svibnja.
Što se tiče riječkih kandidata, najviše novca, 231.000 kuna od 43 donatora, prikupio je Davor Štimac, kandidat liste Da štima grad i bivši ravnatelj KBC-a Rijeka. Prijavio je da je dosad u kampanji potrošio 186 tisuća kuna.


Najveći Štimčevi donatori


Najveću donaciju, od 30.000 kuna dobio je od Barbare Mady Maričić, suvlasnice dentalne poliklinike Mady Maričić.


Dubravka Prpić donirala mu je 25.000 kuna, a po 20.000 kuna donirale su tvrtke Intelligent technologies & design iz Rijeke te zagrebačka tvrtka za agencijsko zapošljavanje Bosak employment.


Dejan Bosak preko tvrtki Bosak Employment, Enicom logistika i TMT bau donirao je i gradonačelničku kandidaturu Vesne Škare Ožbolt i njezinu listu za zagrebačku Skupštinu, i to sa 65.000 kuna.


Bosak se i sam nalazi na listi Vesne Škare Ožbolt. Tportalu je to objasnio kao – ulaganje u sebe. No, zašto je financirao i kampanju Davora Štimca u Rijeci?


“Doktora Štimca upoznao sam prije nekoliko godina, kad je organizirao kongres. Riječ je o sjajnom čovjeku koji je pitao mogu li kako pomoću i odlučio sam donirati”, rekao je tportalu Dejan Bosak.


Radi isključivo s Filipincima


Njegov je osnovni biznis, naime, agencijsko zapošljavanje ljudi, primarno Filipinaca. Objasnio je da Hrvatska pati od manjka radne snage, a želja mu je dovesti deficitarnu struku i u Rijeku.


“Radim isključivo s Filipincima. Riječ je mahom o vozačima kamiona i zavarivačima. Ima ih u Lagermaxu, Končaru i u brodogradilištu u Šibeniku.


Od 2018. godine do danas doveo sam ih tristotinjak u Hrvatsku. Ne samo da nam mogu pomoći pogurati gospodarstvo, nego bi to mogli i u demografskoj obnovi”, smatra Bosak.


Što se tiče Vesne Škare Ožbolt Bosak je pojasnio da je donedavno nije ni poznavao, vidio ju je samo na TV-u.


“Svidjela mi se njena energija i odlučio sam joj se javiti. Nakon toga je sve brzo išlo i dogovorili smo se”, rekao je tportalu Bosak, koji je treći na listi Vesne Škare Ožbolt za Zagrebačku skupštinu.


Prije poduzetničkih voda bio ja zaposlen u Gradu Zagrebu kao zamjenik voditelja tržnica Trešnjevka i Špansko. Bilo je to prije petnaestak godina.


No, vratimo se prvim financijskim izvješćima preostalih riječkih kandidata.


Miletić ima najviše donatora


Marin Miletić (MOST) prijavio je da je od 14. prosinca 2020. godine do 8. svibnja 2021. godine od 254 donatora prikupio 117 tisuća kuna. On ujedno ima i uvjerljivo najviše donatora od svih kandidata.


Najveću donaciju, 27 tisuća kuna, dobio je od IT tvrtke Brain Information Technologies iz Domasloveca kod Samobora. Od tvrtke zanimljiva imena Hvaljen budi dobio je donaciju u iznosu od 10.000 kuna. Zagrebačka tvrtka Hvaljen budi bavi se solarnim panelima.


Kako je izvijestio, Miletić je na reklame potrošio 5.381 kunu. Od toga je 5.000 kuna plaćeno informatičkoj tvrtki Valentis iz Splita.


Filipović prijavio samo jednog donatora


PGS-ov Nikola Ivaniš prijavio 13.500 kuna donacija. To uključuje usluge vrijedne 4.717 kuna od vlastite Poliklinike Ivaniš. Na izbornu promidžbu dosad je potrošio oko 78 tisuća kuna.


Marko Filipović (SDP) prijavio je tek pet tisuća kuna donacija, a riječ je o donaciji Matka Kuzmanića.


Filipović je dosad, prema ovom izvješću, na reklame potrošio 194 tisuće kuna, a najviše na usluge agencije Manjgura Kreše Macana, jumbo plakate i oglašavanje na YouTubeu.


Hrvoje Burić primio je 15.000 kuna donacija od svoje stranke Bura, a na promidžbu je potrošio nešto više od 12 tisuća kuna.


Tko nije prijavio donacije


Katarina Peović iz Radničke fronte prikupila je 2.900 kuna od donacija, a na kampanju je dosad potrošila 3.800 kuna. Pritom joj najviše troškova predstavljaju službena putovanja, koja su ju koštala 2.500 kuna.


Među onima koji u ovom prvom izvješću nisu prijavili donacije jest kandidat HDZ-a Josip Ostrogović. On pod stavkom promidžbe ima prijavljene tek bankarske usluge u iznosu od 12 kuna. Toliko iznose i uobičajene bankarske naknade za otvaranje računa.


Donacija nemaju ni Ana Blečić Jelenović (Lista z Rijeku), kao ni Nebojša Zelić (Možemo!). Oni u ovom prvom izvješću nisu ni prijavljivali troškove kampanje.


Vedran Vivoda (Akcija mladih-Unija Kvarnera) također nema prijavljenih donacija, međutim ima troškova promidžbe u iznosu od 30.000 kuna.


Antun Antunović Lino prikupio je nešto više od 3.000 kuna, a potrošio i nešto manje od toga.