Prijave do 1. veljače

Filozofski fakultet pokreće program “Mladi u suvremenom društvu”, 30 polaznika imat će besplatnu školarinu

Ingrid Šestan Kučić

Novi, jedinstveni program nosi 30 ECTS bodova / Foto D. ŠKOMRLJ

Novi, jedinstveni program nosi 30 ECTS bodova / Foto D. ŠKOMRLJ

Program traje 15 tjedana, a nastava će se provoditi u hibridnoj formi, u kombinaciji direktne kontaktne nastave na Filozofskom fakultetu 


RIJEKA – Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci raspisao je natječaj za upis na program cjeloživotnog obrazovanja Mladi u suvremenom društvu, u akademskoj godini 2020./2021. Program je rezultat suradnje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Sveučilišta u Ljubljani, a rok za prijave je 1. veljače, dok će početak izvedbe programa biti 19. veljače. Program traje 15 tjedana, a nastava će se provoditi u hibridnoj formi, u kombinaciji direktne kontaktne nastave na Filozofskom fakultetu. Izvedba dijela programa planirana je rezidencijalno u Palači Moise na otoku Cresu, dok će se dio programa odvijati online putem LearnPress sustava za udaljeno učenje. Program nosi 30 ECTS bodova te je planiran upis do 30 polaznika, a troškovi školarine, puta i smještaja za svih 30 polaznika biti će pokriveni iz troškova projekta Supporting Evidence-based Education of Youth Workers kojega financira hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU-a (AMPEU).Uvjeti upisa na program su završen preddiplomski ili dodiplomski studij, poznavanje engleskog jezika na razini da polaznik može pratiti nastavu i čitati literaturu na engleskom jeziku te poznavanje rada na računalu. Program je jedinstven u Hrvatskoj, no usporediv s najprestižnijim sličnim programima diljem EU-a te predstavlja nezaobilaznu sastavnicu suvremenih društvenih znanosti. Program se sastoji od tri modula koji zajedno pokrivaju najvažnije teme iz područja mladih, a riječ je o istraživanju mladih, radu s mladima te mladima i razvoju zajednice.
S obzirom na to da u Hrvatskoj nema programa koji bi obrazovao radnike s mladima, ovim programom Sveučilište u Rijeci postaje pionirom ovog područja obrazovanja u Hrvatskoj. Uključivanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu u zajedničko koncipiranje i izvođenje ovog obrazovnog programa pridonosi njegovu utemeljenju na verificiranim znanstvenim spoznajama o mladim generacijama koji su proizašli iz rezultata istraživanja provođenih tijekom nekoliko posljednjih desetljeća. Dodatna društvena potreba osnivanja studija Mladi u suvremenom društvu izvire i iz demokratskog deficita mladih na koji upozoravaju recentna sociopolitološka istraživanja. Premda u hrvatskom obrazovnom sustavu građanski odgoj i obrazovanje postoji, njegova je implementacija manjkava. Na to upozoravaju i recentna istraživanja koja uzrok vide u nepripremljenosti nastavnika, budući da se pokazalo kako studenti nastavničkih smjerova tijekom svog visokoškolskog obrazovanja ne dobivaju dovoljno sadržaja koji bi pokrili područje GOO-a. Zato program Mladi u suvremenom društvu nudi kompetencije potrebne nastavnicima i osobama koje rade s mladima kako bi na najbolji mogući način razvijali građanske kompetencije mladih.