Udruga Spirit

Filmski karavan Uhvati filma u povodu Dana osoba s invaliditetom gostuje po školama u PGŽ

Portal Novi list

Helga Paškvan i Denis Pilepić / Foto Arhiva NL

Helga Paškvan i Denis Pilepić / Foto Arhiva NL

Izbor filmova koji razbijaju predrasude streama se internetom svim zainteresiranim učenicima i profesorima škola u Primorsko-goranskoj županijiFilmski karavan Uhvati filma, međunarodnog festivala posvećenog osobama s invaliditetom gostuje u školama diljem PGŽ. Akciju je pokrenula riječka Udruga Spirit, hrvatski organizator ovog međunarodnog filmskog festivala, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.


Ovog tjedna odabrani izbor najboljih filmova s ovog putujućeg festivala Uhvati filma prikazan je u Srednjoj školi Antuna Barca Crikvenica, Pomorskoj školi Bakar, Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića Senj, Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk i Srednjoj školi Otočac.


Točnije, filmovi su streamani internetom svim zainteresiranim učenicima i profesorima spomenutih škola u Primorsko-goranskoj županiji.


Razbijaju predrasude
Filmove koji ostavljaju bez daha i razbijaju predrasude odlučili su pogledati i u riječkom Centru za rehabilitaciju te Centru za autizam. Javili su se da žele sudjelovati u ovom projektu, a kako kažu u Spiritu, javila im se još nekolicina škola i učeničkih domova.


Stoga su sljedećeg tjedna odlučili organizirati novi stream Filmskog karavana. Svi ostali koji iskažu interes pozvani su da se slobodno jave na [email protected], a na webu Udruge Spirit www.spirit-ri.hr mogu dobiti sve dodatne informacije o ovom festivalu.“Filmski karavan prijavili smo na program izvaninstitucionalnog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali dobili smo odbijenicu. Neovisno o tome, ne želimo odbijati škole koje su pokazale interes za sudjelovanje i stoga smo u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom odlučili organizirati streamanje filmova.


Sve se odvija u nešto manjem obimu nego što li je to originalno bilo zamišljeno. No, svejedno nam je želja od uključenih škola dobiti povratnu informaciju o kvaliteti programa i daljnjim načinima suradnje”, poručuju iz Spirita.


Prikazani filmovi prilagođeni su svim uzrastima. Prikazuju se u tri streama, jedan je namijenjen nastavnicima, drugi osnovnoškolcima, a treći srednjoškolcima.


Poruke o humanim vrijednostima


Festival Uhvati film pokrenula je prije 19 godina u Novom Sadu udruga KAO Parnas, a tijekom godina se proširio na četiri grada u četiri zemlje. Prva se, zahvaljujući udruzi Spirit priključila Rijeka, a uslijedili su Banja Luka i Kotor.


Ono što odlikuje ovaj festival i filmove koji se prikazuju, jest da i osobe s invaliditetom i osobe s teškoćama aktivno sudjeluju kao glumci i redatelji.Sadržaj filmova filmskog festivala Uhvati film doprinosi boljem razumijevanju načina i kvalitete življenja općenito, ne samo u kontekstu invaliditeta.


Ljudi, poznato je, često bježe ili okreću glavu od situacija koje su im nepoznate i prema kojima ne znaju kako bi se postavili.


Filmovi nude istovremeno angažiran i neutralan prostor za razgovor i suočavanja s raznim situacijama i nama samima.


Kroz obradu teme daju se različite poruke o humanim vrijednostima, počevši od promišljanja različitosti među ljudima, ali i potreba osoba s invaliditetom.


Direktna emocija i iskustvo


“Film u sebi sadrži direktnu emociju, iskustvo koje možete proživjeti u taj čas pred ekranom. Ujedno suptilno daje nove uvide. Kasnije možete sami promišljati, tražiti neke paralele.


Svi možemo puno toga naučiti. Prikazujemo filmove iz raznih dijelova svijeta, koje inače ne bi imali prilike pogledati kod nas.


Primjerice, vidjeti čovjeka koji je u hand-made kolicima posadio milijun stabala”, objašnjavaju voditelji Denis Pilepić i Helga Paškvan, predsjednik i potpredsjednica udruge Spirit.


Ove filmove i ovaj festival, dodaju, vole profesori, vole nastavnici, vole oni koji rade s djecom i mladima zato što se kroz ove filmove i ove teme mogu dosta dobro prikazati neke stvari i otvoriti brojna pitanja koja se inače ne otvaraju.


Ono što smatra bitnim kod ovog festivala i ovog izbora filmova jest to što svi imaju zajedničku poruku da degetoiziraju neke priče, ne samo oko invaliditeta već i oko pojma biti drugačiji.


“Ovdje se dozvoljava biti drugačiji. To je nešto što je dobrodošlo i kvalitetno”, ističu iz Spirita.