MO Kozala

Film u kvartu: “Stranac” Orsona Wellesa u subotu na Kozali

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Prije projekcije o filmu će se razgovarati sa profesorom Borisom Ružićem, a nakon filma svirat će Krešo i kisele kiše.U subotu 24. listopada u 19:30 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2) nastavlja se s programom Film u kvartu u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu Udruge Liburnia Film Festival, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Ove subote gledat će se, za Oskara (najbolji izvorni scenarij) nominirani, igrani film ,,Stranac” redatelja Orsona Wellesa iz 1946. godine. Prije projekcije o filmu će se razgovarati sa profesorom Borisom Ružićem, a nakon filma svirat će Krešo i kisele kiše.


Radnja filma prati sredovječnog gospodina Wilsona, istražitelja Komisije Ujedinjenih naroda za ratne zločine, čovjeka koji neposredno nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta pronalazi i raskrinkava nacističke ratne zločince.

Ovog puta njegova je meta Franz Kindler, osoba koja je navodno izmislila koncentracijske logore i koncipirala njihovo djelovanje. Noirovska krimi-drama redatelja i nepotpisanog suscenarista Orsona Wellesa, na kojoj je kao scenarist također nepotpisan surađivao veliki John Huston, jedino je ostvarenje u redateljevoj karijeri koje je ostvarilo istinski komercijalni uspjeh.


Uspjeh filma nije bio slučajan, jer je tematski bila riječ o izuzetno aktualnom ostvarenju koje se bavilo nedavnim završetkom rata i lovom na ratne zločince u kontekstu zgroženosti američke i svjetske javnosti otkrićima razmjera holokausta te nacističkih zločina u koncentracijskim logorima.


Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički.Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija, škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.


Program se 30. listopada nastavlja serijalom animiranih filmova „Baltazar” o najpoznatijem hrvatskom izumitelju, 7. studenog gledat će se „Zbogom oružje” a za posljednju projekciju, 14. studenog, priprema se program Best of LODIS koji priprema MO Škurinjska draga i blues jam session.


Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku.