Riječki gradonačelnik

Rijeka je izgubila 20 tisuća stanovnika u 10 godina. Evo kako aktualna vlast misli popraviti stanje

Marinko Glavan

Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Plan je usmjeren prema mladima koje pratimo u njihovim potrebama, ističe Marko FilipovićMeđu najvećim »gubitnicima« Popisa stanovništva u Primorsko-goranskoj županiji je Grad Rijeka, koji uvjerljivo prednjači u ukupnom broju, s čak 20 tisuća stanovnika manje nego prije deset godina.


Sad broji jedva nešto više od 108 tisuća stanovnika, a i u postotku je, s gotovo 16-postotnim padom populacije, otprilike na razini županija u Slavoniji, gdje je pad broja stanovnika najizraženiji.


Koji su razlozi pada?


O razlozima drastičnog pada broja stanovnika, kao i o mjerama koje kani poduzeti da se ovako negativan trend barem pokuša usporiti pitali smo riječkog gradonačelnika Marka Filipovića koji kaže kako rezultati popisa na razini cijele države nisu dobri, ali nisu bili ni neočekivani.
– Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bilo je realno očekivati da će doći do odljeva stanovništva.


Nažalost, Hrvatska čitavo to vrijeme nije donijela jasno definiranu dugoročnu populacijsku politiku kako bi se nakon prvog vala taj trend usporio i zaustavio.


Stava sam da nikakve kratkoročne ili jednokratne populacijske mjere koje Vlada nudi kao rješenje ne mogu imati dugoročni učinak na ovaj izazov, kaže Filipović


Što se Rijeke tiče, ističe kako je trend isti kao i u većem dijelu Hrvatske, s time da se uz iseljavanje u druge zemlje Europske unije tijekom proteklih 10 godina dio stanovništva Rijeke iselio na područje gradova i općina riječkog prstena.


– U okolne gradove i općine iselili su prvenstveno kako bi brže i jeftinije riješili stambeno pitanje.


Nažalost, Rijeka je prostorno ograničena na 44 četvorna kilometra i svaka nova gradnja u pravilu je jako zahtjevna, a posljedica toga su i visoke cijene nekretnina koje su nepristupačne, osobito mladima, kaže gradonačelnik.


Plan razvoja


Dodaje kako je u svakom slučaju bilo jasno da će novi popis u cijeloj Hrvatskoj pokazati pad stanovništva.


– Rijeka je upravo na tom tragu radila Plan razvoja grada Rijeke 2021. – 2027. Plan je usmjeren prema mladima koje pratimo u njihovim potrebama – od kvalitetnog obrazovanja, mogućnosti zapošljavanja i lakšeg rješavanja stambenog pitanja, pa do osiguravanja vrtića, škola, kulturnih, sportskih i drugih sadržaj koje mlade obitelji ističu kao svoje prioritete.


Po modelu POS-a na Martinkovcu se gradi 90 stanova, očekujem početak izrade pripremne dokumentacije za otvaranje još jedne lokacije na području Krnjeva gdje bi se moglo izgraditi četrdesetak stanova po istom modelu.


Podržavamo i privatne investitore koji grade stambene objekte za prodaju, ali i aktivno radimo na modelu gradnje POS-ovih stanova za najam kako bi do stana mogli doći i građani koji nisu kreditno sposobni.


Stvaramo preduvjete i dajemo konkretne poticaje za razvoj poduzetništva. Pripremljen je projekt izgradnje Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, a gradi se i Poduzetnička zona Bodulovo.


Veliki projekti i potpore


Posebno treba istaknuti velike projekte novog razvoja riječke luke, odnosno projekt izgradnje luke nautičkog turizma u Porto Barošu, kao i novog terminala na Zagrebačkoj obali koji će Rijeci otvoriti nove mogućnosti razvoja u poslovnom, industrijskom i turističkom smislu te otvoriti nova radna mjesta za viokoobrazovane ljude.


Nakon što smo lani osigurali gotovo sto novih mjesta u našim vrtićima, odnosno jaslicama, nastavljamo raditi na povećanju vrtićkih kapaciteta.


Nastojimo uvođenjem školskih nadstandarda pružiti djeci u našim školama čim kvalitetnije obrazovanje.


Također, od ove smo godine udvostručili dosadašnje iznose jednokratne novčane potpore za bebe, pa će roditelji za nabavu opreme za prvorođeno dijete dobivati 3.000 kuna, za drugorođeno dijete 4.000 kuna, za trećerođeno i svako daljnje rođeno dijete po 6.000 kuna, kaže Filipović.