Posjet Rijeci

Filipović ugostio veleposlanika Finske, razgovarali o dizajniranju i projektiranju u brodogradnji

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Glavne teme razgovora bile su bile su brodogradnja, odnosno cjelokupna gospodarska suradnja dviju zemaljaPredstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u Malom salonu ugostili su NJ. E. Kallea Johannesa Kankaanpää, veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj i Mladena Merlaka, počasnog konzula Republike Finske u Rijeci.


S gostima je u ime Grada Rijeke razgovarao gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a u ime Primorsko-goranske županije Vojko Braut i Petar Mamula, zamjenici župana Primorsko-goranske županije.


Glavne teme razgovora bile su bile su brodogradnja, odnosno cjelokupna gospodarska suradnja dviju zemalja.
– Najviše smo razgovarali o dizajnu i projektiranju u brodogradnji. Rijeka je postala europski hub za projektiranje u brodogradnji, jer više od tisuću inženjera u Rijeci radi i ostvaruje prihode koji su iznad hrvatskog prosjeka.


Zaposleni su u tvrtkama koje su u mješovitom vlasništvu hrvatskih vlasnika i vlasnika iz inozemstva – Nizozemske, Njemačke, Danske, Norveške, Finske i Švedske te projektiraju brodove koji plove svim svjetskim morima.


Govorili smo i o Jadran Galenskom Laboratoriju, najvećoj hrvatskoj farmaceutskoj tvrtki i o nastupajućoj turističkoj sezone te mogućnosti ponovnog uvođenja avio-linija koje će povezivati Finsku i Hrvatsku, kazao je nakon sastanka novinarima Filipović.


Izrazio je uvjerenje da će ove godine finski turisti, kojih je u Hrvatskoj i Rijeci iz godine u godinu sve više, u velikom broju posjetiti Rijeku.


Filipović je, također, istaknuo da Finska ima jedan od najboljih obrazovnih sustava na svijetu i da njena iskustva mogu značajno pridonijeti razvoju sustava edukacije i u Hrvatskoj.


– S druge strane, Rijeka je razvila model građanskog odgoja i obrazovanja koji je prepoznat u mnogim općinama i gradovima u Hrvatskoj.


Drago mi je da ćemo u nekom sljedećem posjetu operacionalizirati suradnju vezanu kako za građanski odgoj, tako i uz naše Sveučilište, koje je jedno od najaktivnijih sveučilišta u Hrvatskoj, istaknuo je Filipović.


Braut je kazao da je dogovoren nastavak suradnje i razmjenjivanja iskustva u području po kojem su Finska i Primorsko-goranska županija slične, a to je revitalizacija ruralnih područja.


Veleposlanik Kankaanpää istaknuo je da je ovo njegov prvi službeni put izvan Zagreba, istaknuvši kako je fasciniran ovom regijom, kao i mogućnostima suradnje finskih i hrvatskih tvrtki, u prvom redu u zdravstvenom sektoru.


– Finski zdravstveni sustav i industrija poznati su po visokokvalitetnim uslugama i opremi, i tu vidim mogućnosti suradnje finskih tvrtki s Hrvatskom, ne samo što se tiče opreme, već i softvera, umjetne inteligencije i ostalog vezanog uz zdravstveni sektor, kazao je veleposlanik, dodajući da mogućnost za unapređenje suradnje vidi u pomorskim tehnologijama i turizmu.