Dan starijih osoba

Filipović riječkim umirovljenicima čestitao njihov dan: “Izgradili ste Rijeku kakvu danas poznajemo”

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Puno ste nam toga ostavili u naslijeđe, a vaša je generacija gradila i izgradila Rijeku kakvu danas poznajemo, poručio je riječki gradonačelnikPrijemom za predsjednike klubova umirovljenika, prigodnom tribinom i javnozdravstvenom akcijom danas je u Rijeci obilježen Međunarodni dan starijih osoba.


Kako je rečeno na prijemu održanom u Salonu Grada Rijeke, na području Rijeke djeluje 16 klubova unutar kojih se provode razne aktivnosti za umirovljenike, a čijim je predstavnicima riječki gradonačelnik Marko Filipović čestitao njihov dan je, zahvalivši im na trudu koji ulažu u radu.

– Drago mi je da ulažete svoj entuzijazam i u umirovljeničkim danima te činite život naših starijih sugrađana boljim, rekao je gradonačelnik Filipović ističući da Grad treba brinuti o svojim najstarijim sugrađanima.


– Puno ste nam toga ostavili u naslijeđe, a vaša je generacija gradila i izgradila Rijeku kakvu danas poznajemo. Na nama je da to baštinimo te pokušamo Rijeku učiniti boljim gradom za život svih sugrađana, naglasio je i dodao da Grad Rijeka provodi niz programa i aktivnosti kako bi našim starijim sugrađanima život bio što ugodniji.


Kako je istaknuo, naročita briga vodi se o umirovljenicima koji imaju najniže mirovine, a onima čija je mirovina manja od 1700 kuna kroz socijalni cenzus pokušava se izaći u susret mjesečnim uplatama.Uz gradonačelnika, goste su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, a u ime svih predstavnika klubova prisutnima se obratila Dinka Blažić iz Kluba umirovljenika Krimeja zahvalivši se Gradu Rijeci na podršci koju daje umirovljenicima.


– Nadam se da ćete naš rad pratiti i dalje, kao i uspješnoj suradnji u budućnosti, a sve kako bi naši klubovi imali što kvalitetnije programe, rekla je Blažić.U okviru obilježavanja ovoga dana, za umirovljenike i ostale zainteresirane građane u Gradskoj je vijećnici održana i prigodna tribina “Aktivni i zadovoljni u trećoj životnoj dobi” na kojoj je riječi bilo o aktivnosti, doprinosu te uključenosti u društvena zbivanja osoba starije životne dobi, uz osvrt na značajnu uključenost i doprinos žena.


Osim tribine koja je zabilježila veliku posjećenost, interes umirovljenika u jutarnjim je satima privukla i javnozdravstvena akcija koju su povodom Međunarodnog dana starijih osoba te Svjetskog dana srca organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.


U sklopu akcije osobe starije životne dobi mogle su izmjeriti krvni tlak i šećera u krvi, a održana je i demonstracija pružanja prve pomoći za laike.