Bez dogovora u Vodovodu

Filipović pozvan da riješi spor u ViK-u. Direktor najavio u slučaju štrajka uvesti radnu obavezu dijelu radnika

Marinko Glavan

Upravo sastavljamo popis zaposlenika koji u slučaju štrajka trebaju u sklopu radne obaveze osigurati funkcioniranje sustava, kaže MarochiniRIJEKA – Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) jučer je zatražila sastanak s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, u pokušaju mirnog rješavanja spora između Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske (SZVOH) i uprave riječkog KD-a Vodovod i kanalizacija (KD ViK) oko povećanja materijalnih prava zaposlenika, koji prijete štrajkom ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.


Upućen dopis


Tomislav Rajković, predsjednik URSH-a, sindikalne središnjice čiji je član i SZVOH, uputio je dopis Filipoviću, od kojeg je zatražio sastanak najkasnije do petka 21. siječnja, nakon što su propala već tri pokušaja mirenja između vodstva sindikalne podružnice SZVOH-a i uprave KD-a ViK.


– Kako je direktor ViK-a na prethodnim sastancima u više navrata isticao da ne može donositi odluke o svim zahtjevima Sindikata bez većinskog vlasnika, odnosno Grada Rijeke koji predstavlja gradonačelnik, ovog puta smo gradonačelnika Filipovića pozvali na sastanak jer očito je on osoba koja može odlučivati o zahtjevima radnika KD-a ViK. Vjerujemo da će se gradonačelnik odazvati i da će spor biti mirno riješen, na zadovoljstvo svih strana – rekao je Rajković, koji na pitanje što će se događati ako gradonačelnik ne pristane na sastanak ili ako na sastanku ni ovog puta ne bude postignut dogovor, odgovara kako će u tom slučaju URSH i podružnica SZVOH-a u ViK-u krenuti s pripremama za pokretanje industrijskih akcija koje uključuju i štrajk.
– Mi smo spremni na razgovor i dogovor, kao što smo bili i dosad. Osobno sam bio prisutan na više sastanaka sindikata i uprave KD-a ViK, na kojima dogovor nije postignut, ali nadam se da će se to promijeniti i da će uprava i Grad prihvatiti opravdane zahtjeve zaposlenika. U suprotnom, spremni smo i na pokretanje štrajka, kaže Rajković.


Neće biti ugrožena opskrba i odvodnja


Tomislav Rajković ističe kako uprava ViK-a u procesu mirenja nije podnijela zahtjev za radnom obavezom, odnosno zatražila koji se sve poslovi moraju obavljati u slučaju štrajka kako ne bi došlo do poremećaja u obavljanju usluge vodoopskrbe i odvodnje na području koje ovo komunalno društvo pokriva.


S druge strane, direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini na naše pitanje hoće li u slučaju štrajka biti ugrožena opskrba vodom i odvodnja u Rijeci i okolici, odgovara kako do toga neće doći.


– Upravo sastavljamo popis zaposlenika koji u slučaju štrajka trebaju u sklopu radne obaveze osigurati funkcioniranje sustava. Neće doći do prekida opskrbe za građane i tvrtke, kazao je Marochini.

 


Prihvaćeno i odgođeno


Do spora između sindikata i uprave KD-a ViK je, podsjećamo, došlo nakon isteka kolektivnog ugovora za radnike ovog gradskog poduzeća i zahtjeva sindikata za povećanjem materijalnih prava u novom kolektivnom ugovoru.


Sindikat traži povećanje neto plaće za devet posto, obrazlažući svoj zahtjev činjenicom da prosječna plaća zaposlenika KD-a ViK iznosi 6.400 kuna, pri čemu je manja od prosječne plaće na razini države, a za čak tisuću kuna manja od prosječne plaće zaposlenika splitskog Vodovoda.


Osim devetpostotnog povećanja plaće, Sindikat traži i isplatu naknade za topli obrok u iznosu od ukupno pet tisuća kuna godišnje, odnosno do maksimalnog neoporezivog iznosa naknade, zajedno s povećanjem otpremnina pri odlasku u mirovinu, sa sadašnjih dvadeset tisuća, na trideset tisuća kuna te bezuvjetnu isplatu božićnice u iznosu od 2.500 kuna i bezuvjetnu isplatu dara u naravi, odnosno bona za kupovinu u maloprodaji u iznosu od 600 kuna za Uskrs, kao i povećanje jubilarnih naknada na četvrtinu prosječne plaće u društvu, za svakih pet godina rada.


Direktor ViK-a Andrej Marochini je, kako tvrdi, prihvatio zahtjeve sindikata za povećanjem plaće i iznosa otpremnina, dok je za ostale zahtjeve zatražio odgodu donošenja odluke do kraja ovog mjeseca.