Tranzicijska inicijativa Rijeka

Festival održivosti kroz niz radionica i predavanja

Ljiljana Hlača

Vesna Lokas / Foto V. KARUZA

Vesna Lokas / Foto V. KARUZA

Projekcijom filma "Moć zajednice" i predavanjima "Što sve treba biti održivo da bi kuća bila održiva" odnosno "Skriveni svijet eko sela" u petak 18. rujna s početkom u 18.30 sati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka
Projekcijom filma “Moć zajednice” i predavanjima “Što sve treba biti održivo da bi kuća bila održiva” odnosno “Skriveni svijet eko sela” u petak 18. rujna s početkom u 18.30 sati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka započet će Festival održivosti, projekt kojeg je osmislila Tranzicijska inicijativa Rijeka, a realizira se uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Riječ je o događaju koji ima za cilj širiti misli i praksu samoodrživosti kroz predavanja i niz praktičnih radionica te aktivno uključiti građane u kreiranje kulturnih i društvenih programa, najavili su organizatori Vesna Lokas, voditeljica projekta Festival održivosti, Zvezdana Galić, iz Tranzicijske inicijative Rijeka te Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa Rijeke 2020 – EPK.


Nakon petka Festival se nastavlja u subotu, 19. rujna te se seli u Park Vladimira Nazora gdje su u planu razne radionice na temu izgradnje prirodnim materijalima (Prirodno graditeljstvo, početak u 10 sati), prirodnog uzgoja (Vrtlarenje u harmoniji s prirodom, početak u 11 sati), očuvanja biološke raznolikosti hrane čuvanjem i razmnožavanjem sjemena starih sorti (Kako očuvati sjeme starih sorti?, početak u 12.30).
Zatim, posjetitelji će imati priliku izraditi svoj kruh (ova radionica kreće u 14 sati), naučit će identificirati samoniklo bilje te se upoznati s njihovim ljekovitim svojstvima (Mudrost biljaka, početak u 15 sati), ali upoznati ljude koji su odlučili gradsku vrevu zamjeniti životom na selu. Bit će riječi o kompostiranju (Kompostiranje na kućnom pragu je na rasporedu u 16 sati), a posvećen je prostor i zero waste filozofiji odnosno životu bez smeća. Sve prati i ugostiteljska ponuda. Za djecu je organiziran program “Igra u prirodi s prirodom”, kojeg će voditi lokalna izviđačka jedinica Primorje. Druženje završava oko 18 sati, uz glazbu.


Govoreći o Festivalu, Vesna Lokas rekla je da Festival promovira prirodu, praktične vještine i njihovu primjenu u svakodnevnom životu. Program je namjenjen za sve one koji žele živjeti u skladu sa zelenilom te ga ujedno žele zaštititi. Ulaz je slobodan. Organizatori mole da se posjetitelji pridržavaju propisanih mjera zbog epidemije koronavirusom.