Si skupa

FERAL KI J’ PUŠĆAL SINJAL Stazom grobničkih mlikarica prošlo je mnoštvo štovatelja

Slavica Mrkić Modrić

Rano smo se stale, pomuzle, mliko procedile, oprtile se, zele feral, va rusjak zapičile lumbrelu i nazdolu, kratko je opisala jutarnji ritual mlikarica Sonja, inače kćer posljednje grobničke mlikarice Darinke BrnjaNekadašnju “mliječnu stazu” prošetalo je blizu sedamdeset štovatelja grobničkih i svih ostalih mlikarica našeg zavičaja, simbolično koracima spojivši Trg mlikarice u Dražicama i Mlikaričin trg u riječkom Starom gradu.Tijekom nešto više od četiri sata hoda i mlado, i staro prisjećalo se mukotrpnog života mlikarica koje su s prvim jutarnjim kukurikanjem pijetlova, punih ruksaka na leđima, s latom i feralićem u rukama kretale put Rijeke, put stalnih mušterija.

I tako neovisno pržilo sunce, prao ih daž ili im težinu života još više otežavao vjetar, ma kojeg smjera bio. Od Jelenja, preko Lukeži, pa na Valići i Pašački most, onda Žakalj, Hartera pa Mlikaričin trg i sve to u organizaciji TZ Jelenje, a u sklopu manifestacije koja godinama nosi predivan naziv – Feral ki j’ pušćal sinjal.


Friškega mlika…


– Naša manifestacija “Feral ki j´ pušćal sinjal” i ove se godine održala sukladno mogućnostima i uvjetima koji nas već čitavu godinu i pol ograničavaju u svim životnim aktivnostima. “Da se ne pozabi” je moto od kojeg ne odustajemo.


Stoga smo u znak poštovanja i sjećanja na Grobničke mlikarice i težak život svih žena mlikarica našeg zavičaja, organizirali dva prigodna događaja pod zajedničkim nazivnikom “Biti mlikarica”.Drago mi je što je odaziv bio tako velik jer ova je šetnja uistinu jedno neprocjenjivo iskustvo. Tijekom hoda bilo je puno šetnje i puno prisjećanja, a hodači mlikaričinim stazama uz Rječinu okrijepili su se proizvodima Tonka i Piko, našeg sponzora PIK Rijeka, rekla je Jasminka Matrljan, direktorica TZ Općine Jelenje.“Friškega mlika, friškega mlika”, orilo se Starim gradom, a reklamu su uzvikivale dvije šogorice Sonja i Biserka Reljac, koje su za ovu prigodu utjelovile lik grobničke mlikarice.


– Rano smo se stale, pomuzle, mliko ocidile, oprtile se, zele feral, va rusjak zapičile lumbrelu i nazdolu, kratko je opisala jutarnji ritual mlikarica Sonja, inače kćer posljednje grobničke mlikarice Darinke Brnja, nažalost preminule prije sedam mjeseci.Biserka potvrđuje da hod nije bio nimalo lagan, a znajući da se mlikarica nikada doma ni vrnjala praznoga rusjaka pitamo, ča će nosit nazgoru. Biserka kaže:


– Malo rib za pofrigat za obed, soli i ča god još doma rabi…


Prekrasan povod


Anđela Zoretić iz Zoretića, sudionica ovog prvog pohoda utiske je sažela u sljedeće:


– Nikad nisan prošla ovu stazu, prvi put mi je bilo jutros, a bilo je prekrasno. I društvo, i priroda, ma najveć povod!


Od Jasminke Matrljan doznajemo kako će se svim silama trsiti da ovaj pohod mlikaričinima stazama postane tradicionalan, a budući da načelnik Općine Jelenje, i sam sudionik pohoda nije skrivao oduševljenje šetnjom, ne sumnjamo da će Općina pomoći u nastavku ove hvale vrijedne akcije.– Spomenici, kao i trgovi koji im svojim nazivima odaju počast jesu trag i spomen na nekadašnji težak način življenja grobničkih mlikarica, a naša je misija prenositi tradicijsku predaju mlađim pokoljenjima koji,eto, misle da se mlijeko oduvijek moglo kupiti u dućanu, kaže Matrljan.


Ako j’ neki zaslužil da ga se domislimo, to su naše mlikarice. U večernjim satima u Domu kulture u Dražicama moći će se pogledati monodrama Mlikarica u izvedbi Petre Mavrinac, članice scenske skupine Grobničke katedre. Tekst i režiju potpisuje Vlasta Juretić, uz pratnju KUD-a Zvir.


Svi zajedno dat će pečat ljubavi i poštovanja prema svim mlikaricama neovisno s kojeg kraja Primorja “hodile i mliko nosile”.