Svečana sjednica

Fakultet zdravstvenih studija slavi 9. godišnjicu: Najveći iskorak napravljen u znanosti

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kao najveće prošlogodišnje postignuće dekanica je istaknula prvu doktoricu znanosti u Hrvatskoj iz područja primaljstvaIza Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci uspješna je godina, jer pozitivni pomaci postignuti su u području nastavnog procesa, znanosti, internacionalizacije i mobilnosti – ocjena je to koju je danas iznijela dekanica te visokoškolske ustanove, prof. dr. Daniela Malnar na svečanoj sjednici fakultetskog vijeća održanoj povodom devet godina postojanja ustanove.


Kao najveće prošlogodišnje postignuće dekanica je istaknula prvu doktoricu znanosti u Hrvatskoj iz područja primaljstva, a riječ je o Deani Švaljug koja je doktorirala upravo na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija.

– Taj doktorat znanosti predstavlja veliki iskorak u primaljskoj struci, otvara daljnje mogućnosti napredovanja te struke u znanstvenom smjeru, kazala je prof.dr. Malnar.


Završene akreditacije


Dodajući da je Fakultet prošle godine najveći iskorak napravio upravo u znanosti istaknula je sudjelovanje na različitim znanstvenim projektima, kao i organizaciju tribina s ciljem popularizacije znanosti, a navodeći kako je završila akreditacija sveučilišnog preddiplomskog studija primaljstva dekanica je najavila i promjenu studijskog programa fizioterapije koji bi iduću godinu također iz stručnog trebao prerasti u sveučilišni studij.– Imamo završenu akreditaciju i za dva diplomska sveučilišna studija sestrinstva, a riječ je o studiju javno zdravstvo te studiju palijativne skrbi starijih osoba.


Radi se o izuzetno važnim programima koji su vrlo moderno koncipirani i trebali bi biti podloga za buduće specijalizacije u sestrinstvu.


Kreće i specijalizacija iz hitne medicine u sestrinstvu u čemu sudjelujemo i mi, a nadamo se da će brzo krenuti i druge specijalizacije, najavila je prof. dr. Malnar.


Objavili 157 znanstvenih radova


Znanstvenici te ustanove u prošloj su godini objavili 157 znanstvenih radova, a među tim radovima posebno se ističu radovi nastavnika fizioterapeuta, sestara i primalja.– Riječ je o radovima vezanim uz struku, a te objave su doprinijele boljoj vidljivosti fakulteta i same struke u znanstvenom pogledu, kazala je dekanica.


Ujedno se osvrnula i na suradnju sa studentima te istaknula da je sinoć održan prvi studentski party tog fakulteta na kojem je predstavljen i novi logo Studentskog zbora te je zaključila da fakultet čine ljudi i uspješnost fakulteta ovisi o njihovom zadovoljstvu.


Nagrade najboljima


Svečana sjednica Fakultetskog vijeća bila je prilika i za dodjelu nagrada najboljim studentima te prizanja zaslužnim djelatnicima i institucijama.


Dekanovu nagradu “Viktor Finderle” kao najbolja studentica preddiplomskog studija dobila je Lucia Battaia, dok je najboljom studenticom diplomske razine studija proglašena Sara Karmel.


Nagradu kao najcitiranija znanstvenica dobila je prof. dr. Sandra Pavelić Kraljević, a priznanje je uručeno i Jasni Lulić Drenjak, dobitnici nagrade Hrvatskog akademskog sportskog saveza.


Zahvale su dobili i rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, Roberta Hlača Mlinar te prof. dr. Alen Host.


Fakultet zdravstvenih studija ove godine ima i prvu generaciju umirovljenika, a riječ je o Gordani Vozila, prof. dr. Nadi Gosić, Marici Pribanić, Branki Dresto Alač i Slavku Ćikoviću.