Erasmus

Fakultet zdravstvenih projektom NANO-THINK razvija kritičko mišljenje u znanosti

Ingrid Šestan KučićOdržan je prvi radni sastanak konzorcija NANO-THINK projekta koji koordinira Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.


Riječ je o Erasmus projektu »Poučavanje kritičkog mišljenja u znanosti kroz principe nano-učenja i virtualne razmjene (NANO-THINK)«, a predstavlja sveobuhvatnu inicijativu usmjerenu na stvaranje i dizajniranje specijaliziranog programa koji potiče razvoj kritičkog mišljenja u znanosti.


Navodeći da, iako je kritičko mišljenje u samoj biti znanstvene metode i visokoškolskog obrazovanja, prodekan za poslovne odnose i znanost, izv. prof. dr. Željko Jovanović, kaže da zadnjih desetljeća izazovi specijalizacije unutar disciplina i struka, kao i fragmentacija nastavnog procesa, nužno ukazuju na potrebu novih rješenja u edukaciji mišljenja i ponovno vraćanje čovjeka kao mislioca u središte nastavnog procesa.

– Program koji će se razviti unutar projekta NANO-THINK osmišljen je upravo s tom svrhom i kao podrška ovim nastojanjima u široj regiji.


U razvoju programa koristit će se i načela virtualnog učenja i takozvanih fokusiranih nano-alata kako bi studentima današnjice pružio učinkovito i privlačno iskustvo učenja.


Program će se razvijati s dugoročnim ciljem postizanja odgovarajuće ECTS akreditacije u skladu s rigoroznim standardima kvalitete Europskog sustava prijenosa i akumulacije bodova.


Tijekom trajanja projekta, tim NANO-THINK-a blisko će surađivati s institucijama koje sudjeluju u razvoju i usavršavanju programa te odabiru najboljih stručnjaka iz partnerskih institucija sposobnih za postizanje željenih rezultata, osiguravajući usklađenost s njihovim akademskim standardima i ispunjavanje potrebe studenata, ističe izv. prof. dr. Jovanović.


Projekt će trajati tri godine, a ukupna vrijednost je 371.863 eura, od čega Fakultetu zdravstvenih studija pripadaju 72 tisuće eura.