Od 12. do 19. rujna

Exportdrvo postaje meka brodomaketarstva: Svjetsko natjecanje i izložba stižu u Rijeku!

Bruna Matičić

S najave Svjetskog natjecanja brodomaketara

S najave Svjetskog natjecanja brodomaketara

Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanut će i novi riječki mural, riječkog uličnog umjetnika Vladimira Tomića MoskaSljedeći tjedan Rijeka će po drugi put ugostiti Svjetsko natjecanje u brodomaketarstvu u sklopu kojeg će svi entuzijasti, brodomaketari i zaljubljenici u brodograđevnu i povijesnu baštinu moći uživati i u izložbi maketa brodova “Rijeka 2021”.


Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021., što ga organiziraju Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima Exportdrva gdje će se široj javnosti predstaviti čak 180 maketa brodova na kojima je vrijedno radilo 110 natjecatelja iz osam zemalja, a koje će građani moći pogledati na popratnoj izložbi, na gornjem katu Exportdrva.


Otvorenje u nedjelju


Svečano otvorenje Svjetskog natjecanja brodomaketara i izložbe maketa brodova “Rijeka 2021” zakazano je za nedjelju, 12. rujna u 18 sati, kada će ispred zgrade Exportdrva održati predstavljanje svih osam reprezentacija iz Hrvatske, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine, kao i međunarodni suci ovog natjecanja.
Izložba maketa brodova “Rijeka 2021” za posjetitelje će biti otvorena od 13. rujna pa sve do 19. rujna, kada će publika, osim maketa brodova, moći uživo pratiti i sam proces ocjenjivanja maketa.


– Ovo je već treći put da se u Hrvatskoj organizira svjetsko natjecanje u brodomaketarstvu. Natjecanje se do sada održalo u Dubrovniku 2006., a nakon toga i u Rijeci 2012. godine.


Iznimno nas veseli što će Rijeka po drugi put ugostiti ovo međunarodno natjecanje, jer sve je počelo u Rijeci 1995. godine kada se održala prva izložba i prvo državno natjecanje brodomaketara u Hrvatskoj, istaknula je Olivera Stanić u ime organizatora.


Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanut će i novi mural riječkog uličnog umjetnika Vladimira Tomića Moska.


Mural u trajni spomen


Mural koji će nositi naziv “Dogodit će se opet, ali to je u redu” koji se izrađuje bit će trajni spomen na održano Svjetsko natjecanje brodomaketara, a obilježit će i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.


– Mural će sadržavati propeler koji simbolizira isto što i maketa broda, odnosno trenutak uhvaćen u vremenu. Kao što makete predstavaljaju trenutak uhvaćen u vremenu, mural će prikazivati propeler uhvaćen u vremenu, na tlu, a time se radi poveznica sa samom izložbom, ali i sa cijelom baštinom pomorstva koja je vezana za izložbu, rekao je Bernard Koludrović iz udruge Akumulator koja je zadužena za produkciju murala.


Uz organizatore natjecanja i izložbe na predstavljanju programa prisustvovali su i pročelnik ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc i Zdravko Ivanković iz Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke koji su istaknuli važnost ovakvog natjecanja i izložbe za naš grad, ali i cijelu regiju te doprinos koji će dati u očuvanju tradicije pomorstva i brodogradnje u našoj županiji.


Također, Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke napomenula je da će događaj, kao manifestacija internacionalnog karaktera privući brojne posjetitelje iz regije, a i šire te će zasigurno biti zanimljiva i turistima koji se još uvijek odmaraju na našoj obali.


Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova “Rijeka 2021” podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a događaj se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.


Izložbu maketa brodova “Rijeka 2021” koja će, podsjetimo, biti otvorena od 13. do 19. rujna, građani će moći posjetiti radnim radom od 9 do 20 sati, u subotu, 18. rujna od 9 do 17 sati, i u nedjelju, 19. rujna od 9 do 12 sati.