Više od regate

EWOL – Way of life prvi u cilju Fiumanke, obranili su naslov pobjednika riječke regate

Denis Frančišković, Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon EWOL-a u cilj je drugi ušao Molo longo, treći je Damaco, a četvrti ACINa ovogodišnjoj 21. Fiumanki prva je u cilj ušla posada EWOL-a, na jedrilici Way of life. Slovenska posada na čelu sa skiperom Gašperom Vinčecom regatu je završila s vremenom od jedan sat, 14 minuta i 17 sekundi te tako pobijedila u regatnoj grupi.


Slovenci su tako obranili prošlogodišnji naslov pobjednika.


Nakon njega u cilj je drugi ušao Molo longo, treći je Damaco, a četvrti ACI.


Jesensko izdanje
Brojni će jedriličari reći »više od regate«. Ovaj put u jesenskom izdanju i potpuno drugačijim koronaokolnostima. Unatoč svemu Fiumanka ide dalje, ove rujanske subote najvažnije je da se održi.


Uostalom, Fiumanka već dva desetljeća živi pod krilaticom »Imaš brod, imaš jedro – prijavi se!«. Kao i uvijek, magnet je za iskusne jedriličare krstaša i maxi jurilica, ali i brojne rekreativce.


Oko stotinu jedrilica našlo se na startu točno u podne ispred Riječkog lukobrana. Vrijeme se smilovalo jedriličarima, nakon tramontane, petnaestak minuta nakon starta počela je lagana bura.


I očekivano najviše napunila jedra maxi jedrilice EWOL Slovenca Gašpera Vinceca koji se odvojio na početku utrke regatnih krstasa.


Foto galerija: Fiumanka Foto: Vedran Karuza


Po običaju, jedri se u dvjema rutama, regatnoj i obiteljskoj. Obiteljska grupa jedrilica jedri do Žurkova i natrag, regatna nastavlja prema Cresu s povratkom na cilj u riječku luku. U sklopu nje, ovaj put izvanredno, jedri se i 14. Medijska regata…


Impresivna jedrilica


Favoriti? U luku je stigao već maxi krstaš EWOL (The Way od Life), nekadašnji Morning Glory, a svoj dolazak najavio i Slovenac Gašper Vinčec, prošlogodišnji pobjednik s istom jedrilicom. No, jedre i druga znana imena, poput Željka Perovića, Rajka Kujundžića…


Foto galerija: Start Fiumanke Foto: Denis Frančišković


EWOL je impresivna jedrilica svjetskog ranga, a prvog konkurenta zasigurno će imati u riječkom Molo longu, ex Tutta Trieste sa skiperom Rajkom Kujundžićem. Splitski Toto Travela s Marijem Hrvojem ipak je zbog lošeg vremena otkazao dolazak iz Dalmacije.


Iz Splita je stigao ClubSwan 36, mala, ali jako brza jurilica za čijim kormilom je Ivan Kljaković-Gašpić, proslavljeni hrvatski jedriličar.


Foto galerija: Medijska regata Fiumanke Foto: Slavica Bakić


Way of Life je jedrilica duga gotovo 27 metara, s visinom jarbola od 41 metar, a maksimalna brzina joj je iznad 30 čvorova. Predvodi je Gašper Vinčec, bivši svjetski juniorski prvak u finnu, koji je svojevremno bio i prvi na svjetskoj listi iste klase. Sudjelovao je dva puta na Olimpijskim igrama u Ateni i Pekingu.


Jedrilica je pobijedila na Rolex Middle Sea Receu, jednoj od najtežih regata u Europi, a prošle je godine pod Vinčecom osvojila i treće mjesto na Maxi Yacht Rolex Cupu.