Završna konferencija

Evo što je sve za marginalizirane skupine postigao projekt MentoRI u dvije godine provedbe

Filip Brnelić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Mi svojim korisnicima dajemo glas, pa makar kao advokati, poručeno jeU sklopu završetka zdravstveno-socijalnog projekta MentoRI, u Rijeci je održana konferencija “Izazovi pružanja zdravstveno-socijalnih usluga ranjivim skupinama našeg društva”.


Okupivši stručnjake iz područja zdravstvenog i socijalnog rada iz brojnih hrvatskih gradova te Beograda i Skopja, predstavnici udruge Terra i Grada Rijeke kao provoditelja projekta MentoRI prezentirali su svoja iskustva te učinjeno tijekom dvije godine trajanja projekta, usmjerenog na mlade, osobe koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu te osobe u riziku od socijalne isključenosti.


Također, na konferenciji je bilo riječi o modelima podrške i savjetovanja primjerenih mladima, društvenog uključivanja, programima tzv. smanjenja štete te vaninstitucionalnog socijalnog rada.

– Ova konferencija govori o marginaliziranim skupinama ljudi koji često nemaju snage, znanja i sposobnosti da progovore, mi svojim korisnicima dajemo glas, pa makar kao advokati.


S nama su i stručnjaci koji su među prvima na ovim prostorima počeli razvijati programe smanjenja štete kao što su drop-in centri koji koriste marginaliziranim i stereotipiziranim ljudima, kazala je psihoterapeutkinja i predsjednica udruge Terra Ilinka Serdarević.


Na konferenciji su predstavljeni su rezultati projekta MentoRI koji se dotiču razvoja i uvođenja inovativne socijalne usluge mentorstva, s ciljem socijalnog uključivanja i povećanja zapošljivosti kod ranjivih skupina, odnosno borbe protiv siromaštva.Kroz projekt financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.8 milijuna kuna, udruga Terra uredila je i opremila prostor mentorskog centra u sklopu Savjetovališta Gea, nabavila vozilo za terenski rad te formirala tim od 13 mentora koji je sa 70 uključenih korisnika proveo više od 4 tisuće sati.


Nadalje, s ciljem omogućavanja stjecanja novih znanja i vještina kroz individualne konzultacije, udruga je uspostavila info-pult preko kojeg korisnici uče o korištenju računala, upravljanju osobnim financijama samozapošljavanju i uključivanju na tržište rada, a osnovan je u klub preko kojeg se korisnici uključuju i pohađaju sportske, umjetničke i kulturne aktivnosti.


Udruga Terra ove godine obilježava 22 godine postojanja, tijekom kojih se ističu radom na prevenciji i suzbijanju ovisnosti i spolno prenosivih bolesti, društvenom uključivanju, edukaciji i osvješćivanju o problematici zloupotrebe droga.