Najavljeno

Kreće se u obnovu i rekonstrukciju Guvernerove palače

Portal Novi list

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Nikolina Radić Štivić, najavila je ishodovanje građevinske dozvole za obnovu i rekonstrukciju Guvernerove palače te proširenje stalnog postava muzeja.Ravnatelji županijskih ustanova u kulturi, Nikolina Radić Štivić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Željka Modrić Surina iz Prirodoslovnog muzeja i Darko Čargonja ravnatelj Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“ na konferenciji za novinare u Mramornoj dvorani Guvernerove palače predstavili su programske aktivnosti u 2021. godini, no one će, kako su sami istaknuli i dalje biti prilagođene epidemioloških mjerama, koje ograničavaju neposrednu komunikaciju sa širokom publikom.


U uvodnom obraćanju župan Zlatko Komadina naglasio je iznimnu važnost ovih ustanova koje čuvaju i prezentiraju bogatu kulturnu i prirodnu, kako materijalnu tako i nematerijalnu baštinu naše Županije.


Istaknuo je visoku kvalitetu rada sve tri županijske ustanove za koje dobivaju i prestižne nagrade, njihovo uspješno uključivanje u cijeli niz europskih projekata u kulturi kroz koje jačaju vidljivost svojih programa i muzejskog fundusa.
Nikolina Radić Štivić naglasila je da smo mi jedna od rijetkih zemalja u kojoj su muzeji otvoreni. Najavila je ishodovanje građevinske dozvole za obnovu i rekonstrukciju Guvernerove palače te proširenje stalnog postava muzeja.


Programi Pomorskog i povijesnog muzeja


U 2021. godini planira se čitav niz izložbenih, edukativnih i nakladničkih programa, ali i gostujućih među kojima je i program povodom obilježavanja 350. godišnjice pogubljenja Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog izložbom Frankopanski gradovi i utvrde na povijesnim fotografijama i razglednicama.


Osim toga tu su i izložbe: Mickey Mouse iza Željezne zavjese, Riječka zavičajnost, program Prepoznavanje odsustva u Lipi, gostujuća izložba Ispričat ću ti priču….Arheološkog muzeja u Zadru, kao i mnogi drugi programi.


Nastavlja se i s velikim projektom digitalizacije kulturne baštine čime će ona u virtualnom svijetu biti vidljiva i u najudaljenijim dijelovima svijeta.


Navela je također da je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi u RH koji je u kreiranje programa kroz Građansko muzejsko vijeće uključio i širu zajednicu. Jednako uspješno Muzej se uključio te realizirao čitav niz projekata EPK Rijeka 2020.Virtualni programi za Noć muzeja


Oba Muzeja, Pomorski i Prirodoslovni, pozivaju na uključivanje publike kroz razne virtualne programe tijekom predstojeće Noći muzeja. Premda će biti otvoreni po epidemiološkim pravila ograničen je broj posjetitelja, ali zato pozivaju građane za posjet preko digitalnih platformi.


„U novim životnim i radnim uvjetima koje nam je donijela 2020. godina, Prirodoslovni muzej je nastavio s intenzivnom komunikacijom s publikom preko svih dostupnih digitalnih kanala.


Kroz platformu Facebook stranice Muzeja  te putem novosti elektronskom poštom, objavljivali su članke, fotografije i videozapise o istraživanjima djelatnika, održavali on-line popularno-znanstvena predavanja uživo, Šašavi znanstvenici dobili su pojašnjenja za izvedbu zabavnih pokusa u kućnom laboratoriju, dok je program Educiraj se i zabavi uz #PMR bio nadomjestak za raznolike prirodoslovne radionice.


Publici su otkrivali muzejsku građu pohranjenu u čuvaonicama zbirki ili izloženu u postavima, retrospektivnim pogledom kroz PMRetrovizor prisjećali su se zanimljivosti iz prošlosti“, istaknula je ravnateljica Željka Modrić Surina.


Najavila je i otvaranje novog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.


Planovi Ustanove I. M. Ronjgov


Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“, prema riječima ravnatelja Darka Čargonje uz svoje redovne tradicionalne manifestacije kao što je 39. Mantinjada pul Ronjgi, 42. Proljeće u Ronjgima, Večeri pul Matetićevega ognjišća, Susreti glazbenih škola i druge istaknuo je i projekt Valorizacije i promocije glagoljice, koji uključuje rad s učenicima osnovnih škola (radionice) i Međunarodnu koloniju umjetničke keramike.


Dodao je da u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci nastavljaju rad na digitalizaciji materijala te njegovu objavu na web portalu Ustanove.


Nakon multimedijske platforme – Zaspal Pave, i digitalne platforme – Topoteka, tijekom 2021. godine nastavit će se aktivnosti na usavršavanju web portala, digitalizaciji arhive Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i stvaranju multimedijalne baze znanja s ciljem da se oživi glazbena baština Istre i Hrvatskog primorja i predstave različiti oblici kulturnih izričaja, koje su proizašle iz istarsko-primorskog kulturnog naslijeđa.


Resorna pročelnica Sonja Šišić naglasila je kako je Županija kao osnivač stala čvrsto uz ustanove u kulturi osiguravajući financijska sredstava za hladni pogon i realizaciju njihovih mnogobrojnih projekata:


„Sredstava u vrijeme korona krize nismo smanjivali, već i povećavali. Ove godine osigurali smo oko 15 milijuna kuna za njihov rad, ali i za kulturu na području PGŽ, povećali smo sredstva za HNK Ivan pl. Zajc te Gradsku knjižnicu Rijeka, jer znamo kako je i u ovim pandemijskim uvjetima kultura izuzetno važna“.