Suradnja

Evo kako su Dom Sv. Ana i Učenički dom Podmurvice obilježili dan borbe protiv nasilja nad ženama

Mirjana Grce

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ove dvije ustanove dogovorile su suradnju s ciljem edukacije mladih i socijalizacije korisnikaU svijetu je svaka treća žena žrtva nasilja svog partnera, a u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana. Iako šokantni, podaci su tek djelomično točni, odnosno brojke su još i veće budući da većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici – među kojima su osobe svih profesija i socijalnih struktura – nekažnjeni.


Imajući to na umu, Ujedinjeni narodi su 1999. godine odredili da se jedan dan u godini globalno skrene pažnja na ovaj problem, a 25. studenoga odabran je u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel koje su 1960. godine brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici zbog njihove aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu.


Tako je i Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja – Sv. Ana, zajedno s Učeničkim domom Podmurvice, obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – ujutro susretom predstavnika tih ustanova u Savjetovalištu Doma Sv. Ana, a popodne u prostoru Doma Podmurvice zajedničkom kreativnom radionicom.
Ove dvije ustanove dogovorile su suradnju s ciljem edukacije mladih i socijalizacije korisnika.


Dom Sv. Ana je u svome Savjetovalištu upriličio skup za nekoliko odgajatelja iz Doma Podmurvice i šestero srednjoškolki i srednjoškolaca, predstavnika skupine uključene u projekt “12 veličanstvenih” kojemu je cilj odgoj za vrijednosti te u njemu mladi uče i u praksi primjenjuju 12 vrlina.


Laura Pavičič, psihologinja u Domu Sv. Ana predstavila je rad Doma i održala interaktivno predavanje o nasilju u adolescentskim vezama, iz kojega su srednjoškolci mogli učiti kako prepoznati nasilničko ponašanje i moguće žrtve.


Caritasov dom sada ima 30 korisnika, osam majki i njihovih 22 djece, a tijekom godine dana primi oko 70 korisnika, od kojih su oko dvije trećine djeca.


– Cilj je da korisnicama dok borave u Domu omogućimo da postanu samostalne i nastave sa životom u kojem nema nasilja. Radimo i s počiniteljima nasilja jer nasilničko ponašanje je nešto što se može promijeniti, rekla je Željka Frković, ravnateljica Sv. Ane.


U poslijepodnevnim satima, Učenički dom Podmurvice ugostio je korisnike Doma Sv. Ana na kreativnoj radionici izrade predmeta od gline, koju su vodile odgajateljica u tome Domu Dolores Vitas i vanjska suradnica Ivanka Crnić.


Kako su poručili organizatori, ovakvi susreti su dobar primjer međusobne suradnje te prilika za senzibiliziranje i edukaciju mladih o nasilju i nasilju u obitelji.


Za korisnike Doma Sv. Ana, rekli su, da su takvi susreti prilika za otkrivanje svojih talenata, ali i emocionalno rasterećenje.