Dijabetes

Evo kako Rijeka obilježava prvi Hrvatski dan šećerne bolesti

Portal Novi list

Ilustracija

Ilustracija

Gotovo 10 % ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina njih čak četvrtina.Prvi hrvatski dan šećerne bolesti (14. svibnja) u Rijeci će se obilježiti javnozdravstvenom i edukativnom kampanjom kojom se želi podići svjesnost o šećernoj bolesti, ovom velikom javnozdravstvenom i globalnom problemu.


Nositelji akcije su Klinički bolnički centar Rijeka i Medicinski fakultet u Rijeci u suradnji s Udrugom dijabetičara Mellitus Rijeka, a program je raspoređen u dva dana.


U petak, 13. svibnja, od 15 do 20 sati u Poliklinici lokaliteta Rijeka za pacijente se organizira DAN OTVORENIH VRATA Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma uz konzultacije i individualne savjete dijabetologa o liječenju šećerne bolesti.
Prijave za termin mogu se obaviti putem telefona 051/658-451.


Subota (14. svibnja) rezervirana je za SUBOTNJI RAZGOVOR S DIJABETOLOGOM za sve zainteresirane, kada će građani moći dobiti sve informacije o dijabetesu na jednom mjestu uz savjete i poruke s edukativnih predavanja.


Program se održava u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16) od 8 do 14 sati. Predavanja stručnjaka predviđena su u terminu od 10 do 11:30.


Šećerna se bolest naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća.


Komplikacije umanjuju kvalitetu života oboljelih, a istodobno liječenje komplikacija čini najveći udio u troškovima liječenja šećerne bolesti.


Dosadašnja istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj 2021. registrirano 327 785 oboljelih, odnosno tek 60 % osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se ukupan broj oboljelih procjenjuje na oko 500 000.


To pretpostavlja da gotovo 10 % ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina njih čak četvrtina.