Zvuk trube

Evo kako je obilježena 31. godišnjica osnutka riječke 111. brigade

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ova riječka brigada kao zalog naše slobode, od neovisnosti do skorog ulaska u Schengenski prostor, dala je 53 života i 282 ranjenika.U tišini, bez pozdravnih govora, tek uz zvuk trube u Aleji branitelja na groblju Drenova i na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti obilježena je 31. godišnjica osnutka 111. brigade.


Foto Sergej Drechsler


Postrojbe koja ide u red najbrojnijih u sastavu Hrvatske vojske tog doba, brigade koja je kao zalog naše slobode, od neovisnosti do skorog ulaska u Schengenski prostor, dala 53 života i 282 ranjenika.
Foto Edi Prodan


Brigade zahvaljujući kojoj rat nije nikad u svom razornom obliku stigao do Rijeke.


Na Drenovi se uz prigodnu molitvu okupljenima predstavio novi vojni kapelan sa sjedištem u Delnicama, vlč. Željko Savić, dok na samom Mostu branitelja nije bilo pozdravnih riječi.Uz pripadnike 111. brigade, vijence su položile i brojne veteranske udruge, od 128. brigade, 71. bojne vojne policije, USPDR Ajkula, UHDDR Grobnišćine, dok su politički sustav Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije predstavljali gradske pročelnice Ljiljana Buljan i Denis Šulina te Marijan Vundać i Goran Šarić, iz Županije obilježavanju godišnjice ove značajne ratne postrojbe prisustvovali Goran Petrc i Zlatko Mihelec.Pripadnici 111. brigade u subotu su u Omišlju, dok drugi tjedan putuju u Liku, u Drenov Klanac gdje se nalazi središnji spomenik njezinim braniteljima, da bi u Otočcu zajedno s obitelji nedavno preminulog svog prvog zapovjednika, generala Sergia Rabara prisustvovali njegovom proglašenju počasnim građaninom Otočca.