PerPeTuUm aGile

Evo gdje nakon završenog Filozofskog fakulteta

Bruna Matičić

Želja je studentima omogućiti što više stručne prakse / Foto Sergej Drechsler

Želja je studentima omogućiti što više stručne prakse / Foto Sergej Drechsler

Povodom početka akademske 2021./2022. godine održani Dani stručne prakse FFRI, PerPeTuUm aGilePovodom početka akademske 2021./2022. godine u prizemlju Filozofskog fakulteta u Rijeci jučer su održani Dani stručne prakse FFRI na kojima su se studenti imali prilike upoznati s raznim mogućnostima provođenja stručne prakse te mogućnostima zapošljavanja nakon studija.


Dani stručne prakse FFRI organizirani su u sklopu projekta Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika – razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse (PerPeTuUm aGile), a u jednodnevnom predstavljanju studentima Filozofskog fakulteta predstavljeni su projektni partneri, odnosno institucije u kojima mogu provoditi stručnu praksu te su predstavljene aktivnosti dvaju novoosnovanih ureda namijenjenih studentima, Ured za karijere i Ured za akademsku podršku.


Uz projektne partnere, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, OŠ Vežica, Srednju talijanska školu – Rijeka, TZ Rijeka, Zajednicu Talijana i Udrugu Žmergo, na Danima stručne prakse FFRI sudjelovao je i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Rijeka.
– Želja nam je našim studentima preddiplomskog i diplomskog studija omogućiti što više stručne prakse, a Dani stručne prakse FFRI samo su jedna u nizu aktivnosti kojom želimo informirati studente o toj mogućnosti.


Cilj nam je proširiti postojeće modele stručne prakse te uvesti neke nove u naše studijske programe. Mnogobrojni partneri, odnosno institucije uključene u projekt pružaju šarolik spektar mogućnosti te svaki student za sebe može odabrati ono što ga zanima, istaknula je Nataša Košuta, zamjenica voditeljice projekta te pojasnila da su u ovu aktivnost uključeni i studenti koji su prošle godine obavljali praksu te će zainteresiranim kolegama i kolegicama iz prve ruke prenijeti iskustvo i doživljaje prakse te što su naučili.


Dodaje da su s ciljem informiranja studenata u sklopu projekta osnovane i dvije nove studentske službe, a to su Ured za karijere i Ured za akademsku podršku koje različitim aktivnostima podržavaju cijeli projekt.


Katarina Vorkapić, voditeljica Ureda za karijere, osnovanog u sklopu projekta, istaknula je njihovu primarnu zadaću koja se odnosi na povezivanje studenata i poslodavaca te provođenje informativnih, edukativnih, savjetodavnih aktivnosti s ciljem stručne pomoći studentima te pružanja određenih znanja i vještina potrebnih za tržište rada, odnosno svega što bi studentima pomoglo u karijeri, dok je Nadežda Elezović, voditeljica Ureda za akademsku podršku, naglasila da je njihova funkcija pružati podršku studentima u procesu učenja i savladavanja zahtjeva tijekom studiranja.


Uz navedeno, tijekom jučerašnjega dana studentima je predstavljena i nova mrežna aplikacija »Moja FFRI praksa« koja je razvijena s ciljem da se studentima predstave partneri uključeni u projekt te prezentiraju mogućnosti obavljanja stručne prakse, ali i mogućnosti za zapošljavanje po završetku fakulteta.