Udruga osoba s mišićnom distrofijom

Europski tjedan mobilnosti: Udruga distrofičara izložila na Korzu kreativne radove svojih članova

Katarina Bošnjak

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Da bi Udruga mogla raditi na ostvarenju svojih zadataka, potrebno je razumijevanje društva i angažiranje svih odgovornih na rješavanju društvenog problema.RIJEKA – Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Udruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije danas je postavila štand na Korzu na kojem su izložili kreativne radove svojih članova, brošure i promotivne letke. Jedan od ciljeva Udruge jeste okupljanje i organiziranje osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, a čija se evidencija provodi na području PGŽ. Također razmatraju stanja u promjeni popisa na području zaštite distrofičara i okoliša u kojem žive i rade, a nadležnim državnim tijelima i tijelima lokalne samouprave predlažu načine zaštite oboljelih i mjere koje se trebaju poduzeti za unapređenje socijalnog, ekonomskog i pravnog položaja distrofičara.


– Danas smo tu od 10 do 14 sati povodom Europskog tjedna mobilnosti. Naš zadatak je upoznavanje šire javnosti s prirodom neuromuskularnih bolesti, tretmanom oboljelih i njihovim mjestom u društvu, objasnio je Luka Zaharija, predsjednik Udruge.


Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na štandu, Korzo, Zajedno kroz život, Udruga osoba s mišicnom distrofijom/snimio Vedran Karuza


Za Udrugu je bitno pridobiti što veći broj suradnika koji će poduprijeti nove ideje za daljnji rad i suradnju, a najvažniji zadatak je zapravo kod oboljelih stvoriti optimizam i životnu upornost u borbi protiv opake bolesti. U ovome im pomažu razne društvene, rekreativne i sportske aktivnosti. Osim toga, Udruga prati najnovija dostignuća s težnjom ka primjeni u praksi, pronalazi i stvara uvjete za liječenje, školovanje, zapošljavanje i socijalno zbrinjavanje članova, a surađuju i sa Savezom društava distrofičara Hrvatske. Broje ukupno 183 člana, pretežito srednje životne dobi, 36 ih je u trećoj životnoj dobi, mladeži od 20 do 30 godina ima 25, dok su ostalih 25 djeca i mladež do 20 godina.


foto: Vedran Karuza
Da bi Udruga mogla raditi na ostvarenju svojih zadataka, potrebno je razumijevanje društva i angažiranje svih odgovornih na rješavanju društvenog problema. Također prihvaćaju donacije, koje su se mogle dati danas na štandu, kupnjom kreativnih radova u obliku raznobojnih platnenih životinja koje mogu služiti kao privjesak za auto, ključeve ili jednostavno mali podsjetnik na Udrugu i rad koji svakodnevno obavljaju.