SIGURNO I ZDRAVO

Europski tjedan mobilnosti u Rijeci: Ostavite aute doma i krećite se održivo!

Sanja Gašpert

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Od danas pa do 22. rujna najavljena su stručna predavanja, prezentacije sigurne vožnje e-romobila te sportsko-edukativne aktivnosti u sklopu kampanje »Rijeka u kretanju«, koju provodi gradski Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb s partnerimaRIJEKA – Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti. Manifestacija počinje danas i traje do 22. rujna te će se brojnim aktivnostima promovirati održiva urbana mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova, kao i kvalitetniji način života i kultura življenja u urbanim sredinama.


Ključni ciljevi


– Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna, a Grad Rijeka uključen je u ovu manifestaciju od samog početka.


Tri organizacije – Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance – imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji Europskog tjedna mobilnosti, manifestaciji koja predstavlja platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva: podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima, promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem, uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima, naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika, pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera, sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.
su, od početka održavanja Europskog tjedna mobilnosti, u ovoj inicijativi prepoznali idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja gradom i odlučili učiniti veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unapređenju svoga zdravlja ostavljanjem automobila kod kuće, ističu u Gradu Rijeci.


Održivo kretanje


Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je »Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost«, dok slogan glasi »Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!«. U Rijeci će se tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održavati stručna predavanja, prezentacije sigurne vožnje e-romobila te sportsko-edukativne aktivnosti u sklopu kampanje »Rijeka u kretanju«, koju provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke s partnerima.
Program počinje danas, 16. rujna, u 10 sati stručnim predavanjima i prezentacijama u Gradskoj vijećnici.


U subotu, 18. rujna, na plaži Kostanj i parku Mlaka najavljeni su programi »Rijeka u kretanju«, »Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom« i »U zdravom tijelu zdrav zub«, u sklopu kojih će biti organizirane vježbe disanja, razgibavanja, hodanja, plivanja i vaterpola. Manifestacija je namijenjena prvenstveno osobama s invaliditetom, no mogu se pridružiti svi zainteresirani građani. Sljedeći tjedan najavljena je prezentacija sigurne vožnje električnih romobila na Korzu – First Ride Academy, kao i nastavak sadnje drveća na lokaciji nove ceste od čvora Hosti prema Viškovu.