U Exportdrvu više od 80 znanstvenika

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA Od vinske mušice do računalnih oblaka

Ervin Pavleković

Jednog dana i on će biti veliki istraživač / Snimila Ana KRIŽANEC

Jednog dana i on će biti veliki istraživač / Snimila Ana KRIŽANEC

Znanstvenici su svoja područja i znanstveni rad predstavili na 20 postaja, a posjetitelji su imali prilike sudjelovati u zanimljivim predavanjima, interaktivnim radionicama i eksperimentima 


RIJEKA – Mnoštvo posjetitelja slijevalo se u jučerašnjim popodnevnim i večernjim satima u Exportdrvo na Europsku noć istraživača koja se održava u sklopu Blue-connect projekta u pet jadranskih gradova. U Rijeci je sudjelovalo je više od 80 znanstvenika koji su svoja područja i znanstveni rad predstavili na 20 postaja, a posjetitelji su imali prilike sudjelovati u zanimljivim predavanjima, interaktivnim radionicama i eksperimentima.


Pravni fakultet simulirao je suđenje u kojem su sudjelovali i oni najmlađi i njihovi roditelji, ne bi li predstavio rad nakon završenog fakulteta. Odjel za biotehnolgiju imao je postaju na kojoj su, prema riječima Rozi Andretić-Waldowski, djeca i odrasli mogu naučiti sve o vinskoj mušici.


Ključ je populariziranje znanosti / Snimila Ana KRIŽANEC

Ključ je populariziranje znanosti / Snimila Ana KRIŽANEC
– Vinske mušice su slične ljudima, imaju veliki postotak sličnih gena. Laboratorij za genetiku ponašanja na Odjelu za biotehnologiju istražuje ovisnosti o psihostimulansima na modelu vinske mušice, pokušavamo odgonetnuti na koji način droge utječu na mozak. Sve smo prilagodili djeci – imamo povećala gdje mogu vidjeti kako mušice izgledaju, boce u kojima ih uzgajamo, slikovnicu, igru sortiranja hrane koje mušice vole, igru memory s elemetnima uzgoja mušice – za svakoga ponešto. Tu smo da odgovorimo na sva pitanja, istaknula je Rozi Andretić-Waldowski.


Fakultet za fiziku je imao tri postaje, a jedna od njih bila je “Pogled u nanosvijet” Centra za mikro i nano znanost. Kako je kazala Ivana Jelović Badovinac, ima dosta posjetitelja, zadovoljni su što se fakultet priključio.


Znanost se voli od malih nogu / Snimila Ana KRIŽANEC

Znanost se voli od malih nogu / Snimila Ana KRIŽANEC


– Izložba donosi slike pretražnog elektronskog mikroskopa nastale tijekom pet godina koliko imamo taj uređaj. Imamo i posebne materijale kojima predstavljamo sve čime se bavimo. Napravili smo i puzzle za mlađu publiku, i to na već spomenute slike elektronskog mikroskopa, a najbrže obiteljsko slaganje puzli nagradit ćemo i dječjim mikroskopom. Nadam se da će ova naša postaja probuditi zanimanje i entuzijazam za fiziku, a onda je na nastavnicima fizike kojih, nažalost, ima sve manje, da tu ljubav prodube, kazala je Jelović Badovinac.


Fakultet informatike i digitalnih tehnologija predstavio je, kako je pojasnio docent Vedran Miletić, znanost o oblacima, što je zanimljiva tema jer danas mnogo znanstvenika koristi računalne oblake.


– Problem kod oblaka je kako pronaći mjesta za sve, jer puno ljudi hoće koristiti oblak, no imaju različite zahtjeve i potrebe. Ovdje imamo zanimljivu igru na tu temu, u kojoj učenike pitamo da odaberu na koji će način rasporediti različite korisnike i njihove aplikacije u oblaku, pojašnjava Miletić.


Virtualna stvarnost / Snimila Ana KRIŽANEC

Virtualna stvarnost / Snimila Ana KRIŽANEC


Zanimljive igre / Snimila Ana KRIŽANEC

Zanimljive igre / Snimila Ana KRIŽANEC