Vrtić dobiva novi okoliš

EU PROJEKT Sigurnija i poticajnija igra za viškovske vrtićarce, ali i jasličare

Jakov Kršovnik

Slijedi hortikulturno uređenje okoliša i postavljanje nove opreme / Foto OPĆINA VIŠKOVO

Slijedi hortikulturno uređenje okoliša i postavljanje nove opreme / Foto OPĆINA VIŠKOVO

Kako ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić, raznovrsnost sadržaja jamči zabavu za različite dobne skupine korisnika. Naime, novo igralište i vanjske površine bit će korištene i za potrebe novog područnog vrtića i jaslica koje će biti izgrađene u neposrednoj blizini



 


 


 




VIŠKOVO – Završeni su pripremni radovi uređenja i opremanja okoliša Dječjeg vrtića Viškovo, javljaju iz Općine Viškovo. Radove vrijedne 100.000 kuna financirala je Općina, kako bi se mogao realizirati projekt uređenja i opremanja vrijedan oko 567.000 kuna. Projekt je sufinanciran putem Lokalne razvojne strategije LAG-a Terra liburna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Udio sufinanciranja je 90 posto iz proračuna EU-a, a 10 posto iz proračuna Republike Hrvatske iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Tibor Tramišak iz općinske uprave kaže da su uklonjeni postojeći rubnjaci, pješčanik, betonska i antistres podloga, a sve u sklopu pripremnih radova.


Nastavak radova


– Na dijelu dvorišta gdje će biti postavljena nova oprema izvedena je drenaža koja je spojena na postojeći upojni bunar. Uz zemljane radove, postavljeni su novi tipski betonski i vrtni rubnjaci te je sada sve spremno za nastavak radova, odnosno hortikulturno uređenje okoliša i postavljanje nove opreme, opisuje Tibor Tramišak, voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti.


Nakon izvedene pripreme, radovi se nastavljaju, a trebali bi biti završeni tijekom jeseni kada će 281 dijete koje pohađa matični objekt u Viškovu imati na raspolaganju novouređen dio okoliša opremljen spravama za igru i rekreaciju na otvorenom, podcrtavaju iz Općine.


Nova igrala


U sklopu projekta bit će zamijenjene postojeće dotrajale površine te će na jednom dijelu biti postavljena umjetna trava, a na drugom antistres podloga za sigurno korištenje igrala. Bit će uređen i biljni svijet novog okoliša, a i igrala za djecu će biti zamijenjena novima, sve u skladu s najnovijim tehnološkim i pedagoškim standardima kako bi se djeci osigurao kvalitetan i sadržajno bogat boravak u vanjskom prostoru, prilagođen i vrtićkom i jasličkom uzrastu, kažu iz Općine. Bit će postavljena dva kombinirana igrala, jedno s dva tobogana, a drugo s jednim toboganom, umjetna trava te antistres lijevana podloga koja će jamčiti sigurnost djece.
– Realizacijom ovog projekta svakako će se povećati kvaliteta rada Dječjeg vrtića Viškovo. U projekt smo se upustili jer smo željeli oplemeniti okoliš našeg matičnog objekta pa sam sigurna da će naši mališani, ali i njihovi odgojitelji, biti zadovoljni novim prostorom za igru. Poboljšat ćemo uvjete za kvalitetan boravak na otvorenom predškolske djece koja će imati najsuvremeniju opremu za razvijanje motoričkih i socijalnih vještina. Osim toga, osigurat ćemo raznovrsnost sadržaja koji će jamčiti zabavu za različite dobne skupine korisnika. Moram napomenuti da će novo igralište i vanjske površine biti korištene i za potrebe novog područnog vrtića i jaslica koje će biti izgrađene u neposrednoj blizini, ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić. Radove će izvesti tvrtka ZZ Concept.