Speleološka udruga

Estavela u subotu čisti jamu na Saršonima, pogledajte koliko je smeća ondje završilo

Portal Novi list

Foto SU Estavela

Foto SU Estavela

Otpad u speleološkim objektima predstavlja velik problem, između ostalog zbog toga što se tim putem izravno zagađuju zalihe pitke vode koje se nalaze u krškom podzemljuSpeleološka udruga “Estavela” iz Kastva u subotu, 12. lipnja, organizira edukativno-ekološku akciju sanacije divljeg odlagališta otpada u speleološkom objektu “Jama na Saršonima”.


Jama se nalazi u blizini kuća i u nju se nepropisno odlagao kućanski otpad. Speleolozi iz udruge “Estavela” izvući će otpad iz jame te će ga uz pomoć lokalnog stanovništva prenijeti do kontejnera kako bi se potom propisno zbrinuo.


Akcija se provodi u suradnji s Općinom Viškovo koja će osigurati postavljanje i odvoz kontejnera.
Foto SU Estavela


“Nažalost, ‘Jama na Saršonima’ nije nikakav izuzetak po pitanju zagađenja. Jame i špilje, a pogotovo one koje se nalaze u naseljima ili blizu njih, vrlo su često, gotovo u pravilu, mjesta na koja ljudi ilegalno odlažu otpad.


U pozadini toga uglavnom stoji neznanje o štetnosti takvog zagađivanja, a otpad u speleološkim objektima predstavlja velik problem, između ostalog zbog toga što se tim putem izravno zagađuju zalihe pitke vode koje se nalaze u krškom podzemlju.


Foto SU Estavela


Ovu akciju čišćenja provodimo u sklopu volonterske inicijative ‘Čisto podzemlje’ koja se bavi čišćenjem zagađenih objekata, ali i edukacijom javnosti o važnosti očuvanja krša”, rekla je Eva Fućak, jedna od voditeljica akcije.


Foto SU Estavela


Inicijativu je i ove godine financijski podržala tvrtka Lidl Hrvatska, što je omogućilo da se obujam čišćenja značajno poveća. Speleološke udruge zahvaljujući donaciji mogu pokriti troškove opreme, prijevoza i ostalog što su dosad pokrivali iz vlastitih sredstava.