Bivši SDP-ovac

Erik Fabijanić kažnjen sa 6.000 kuna, primao toliko naknada u PGŽ da je bio u sukobu interesa

Dražen Ciglenečki

Erik Fabijanić / Foto Vedran Karuza

Erik Fabijanić / Foto Vedran Karuza

Fabijaniću će država šest mjeseci uskratiti iz plaće po tisuću kunaBivšeg visokog dužnosnika SDP-a Erik Fabijanić, koji je sada član Kluba zastupnika Socijaldemokrati, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je sa šest tisuća kuna.


Razlog je činjenica da je Fabijanić primao naknadu za obnašanje dužnosti predsjednika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, čime je prekršio članak 12. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kao i naknadu za predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za prostorno uređenje PGŽ, što je suprotno članku 14. istog Zakona.


Fabijaniću će država šest mjeseci uskratiti iz plaće po tisuću kuna. Povjerenstvo je prije dva mjeseca pokrenulo postupak protiv Fabijanića, nakon što su godinu dana ranije, po službenoj dužnosti, otvorili njegov predmet.
Provjeravajući, naime, njegovu imovinsku karticu, utvrdili su da je on 17. kolovoza 2020. počeo konzumirati zastupnički mandat kao volonter jer je ostao zaposlen u Udruzi za pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava (USP-Rijeka).


S obzirom da bi mu plaća zastupnika bila veća, Fabijanić je dobivao razliku u visini 4.400 kuna. Međutim, nastavio je primati i dvije spomenute naknade, od 6.400 i tisuću kuna.


Naknadu je kao predsjednik Županijske skupštine, uz 4.400 kuna kao zastupnik, dobio za još deset mjeseci, zaključno s 12. svibnjem ove godine.


Po tisuću kuna mjesečno za predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za prostorno uređenje primao je dulje, do sredine rujna.


Od Fabijanića je Povjerenstvo zatražilo očitovanje, ali nisu prihvatili njegovu argumentaciju.


Člankom 12. Zakona o sprječavanju sukoba interesa definirano je da dužnosnici koji primaju plaću za obnašanja svoje dužnosti, “ne smiju primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti”.


Fabijanić nije primao cijelu zastupničku plaću nego samo jedan njezin dio, ali to ništa ne mijenja na stvari.


Navedenim se Zakonom, člankom 14., dužnosnicima zabranjuje članstvo u “upravnim tijelima i nadzornim odborima trgovačkih društava, upravnim vijećima ustanova”.


No, Fabijanić je ostao na čelu Upravnog vijeća zavoda za prostorno uređenje.